Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Paashaas

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Paaskaart uit 1907

De paashaas is een fantasiefiguur gekoppeld aan het paasfeest. Tijdens Pasen wordt de opstanding van Jezus Christus uit de dood gevierd. De opstanding betekent nieuw leven. Eieren betekenen ook nieuw leven. Het is onduidelijk wie de Paashaas heeft bedacht, maar in 1682 werd er voor het eerst melding over gemaakt. De Paashaas had toen een tas vol geschilderde eieren. Er waren ook cadeaus voor kinderen die lief waren geweest. Omdat het lente is, kon men eieren vinden in verschillende kleuren. Vermoedelijk is de traditie van het eieren kleuren begonnen met het aantekenen van eieren die nog goed waren. Verder staat de haas voor vruchtbaarheid. Later heeft Jacob Grimm, van de gebroeders Grimm, in 1835 een mooi verhaal gemaakt over de haas. Hij dacht dat het te maken zou kunnen hebben met vruchtbaarheidsgodinnen van de tijd voordat het christendom in Duitsland kwam. Hij had daar echter geen aanwijzingen voor. Die zijn later ook nooit gevonden, dus het is erg onwaarschijnlijk. Onduidelijk is of er een relatie ligt met de tanden fee.

Tradities

De paashaas staat voor het voorjaar. Hij schildert eieren en verstopt ze in woonwijken. De eieren zijn meestal chocolade-eieren. Er zijn ook films gemaakt waarin de paashaas een rol speelt, bijvoorbeeld de film Hop.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia Commons (oud)• WikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Paashaas&oldid=662172"