Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Overleg gebruiker:Rupsjenooitgenoeg23/Assen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

inmiddels staan deze stukjes in het artikel assen

@ Tahr en Apoo: Deze stukjes horen nog bij 'Assen in de 2e wereldoorlog', hier hebben de laatste groepjes kinderen nog erg hard aan gewerkt, hopelijk kunnen jullie deze ook nog in het artikel Assen zetten, zoals afgesrpoken, alvast bedankt. Succes `Bibliotheek Assen 19 jun 2009 12:39 (CEST)


De familie Behr uit Assen

De familie Behr woonde vanaf 19 oktober 1939 in de Oranjestraat 27 in Assen. Deze familie was de vijfde eigenaar van het huis. Het huis bestond uit een voor- en achterhuis. De familie Behr woonde in het voorhuis en in het achterhuis woonde Hesther, een meisje van ongeveer 10 jaar. Op een dag kreeg de familie een brief waarin stond dat ze naar het schoolplein van de Noordersingelschool moesten komen. Daar werden ze opgehaald om naar kamp Westerbork vervoerd te worden. De familie Behr behoorde tot de 36 joodse mensen uit de Oranjestraat in Assen die naar kamp Westerbork zouden worden vervoerd. Vanuit kamp Westerbork werden ze naar Auswitsch en andere kampen gebracht. Er heeft uiteindelijk maar één iemand uit de Oranjestraat de kampen overleefd.

@ Tahr en Apoo: f.y.i. bij dit stukje tekst hoort de foto, die al in het artikel Assen staat, met de ondertitel: Oranjestraat 27 te Assen, waar een familie woonde die is gestorven in de oorlog.

Synagoge in Assen

Vanaf de 18e eeuw woonden er al joden in Assen. In 1809 hadden ze nog geen geld om een synagoge te bouwen, dus toen deden ze diensten in een schuur. Tot in 1813 hier een huis voor werd gekocht door de gemeente. In 1826 is de gemeente heel erg gegroeid en gingen mensen op zoek naar een groter gebouw. Maar pas in 1832 kregen de Joodse mensen een stukje grond aan de Groningerstraat. Toen werd daar een synagoge neergezet.

Bij de viering in 1822 van het vijftigjarig bestaan, zag je wel dat de synagoge te klein was. Er was alleen plek voor de gemeente leden bij de viering, anderen passen er niet bij. In 1899 gingen mensen proberen om geld bij elkaar te krijgen voor een nieuw gebouw. In 1901 werd de opdracht voor de bouw gegeven aan architect J. Smallenbroek. al in juli 1901 werd de nieuwe synagoge in Assen gebouwd, tijdens een drie dagen durend feest.

Er zijn na de oorlog maar vijfentwintig Joden weer terug in Assen gekomen. Na de oorlog werd de synagoge daarom overgenomen door de gereformeerde kerk.

De Synagoge in Assen is na de oorlog overgenomen door de gereformeerde kerk


@ Thar en Apoo: Kunnen jullie deze foto + onderstaande tekst ook nog ergens integreren in het Artikel over Assen??

Monument in Assen

Hier zie je een monument van voetballers die in 1940 bij Asser Boys voetbalden. Zij kwamen geen van allen terug na de oorlog, ze zijn allemaal overleden in de oorlog. Sommigen van hen in concentratiekampen omdat ze joden waren en anderen omdat ze in het verzet zaten. Dit monument staat bij de ingang van het terrein van Asser Boys. Op de steen staan hun namen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Overleg_gebruiker:Rupsjenooitgenoeg23/Assen&oldid=669408"