Overleg:Staal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De links, zoals door mij toegevoegd verwijzen allemaal naar verschillende artikelen/filmpjes op internet.... Weghalen van deze links betekent een vermindering van de informatie Wouter15....

Ter info: staal wordt uit ijzer gemaakt

Die links kunnen dan beter op een pagina over staal. --Wouter15 overleg · (MOD). 17 december 2010 16:40 (CET)
Ik overweeg ook om deze pagina te hernoemen tot Staal, met uitleg over de hele fabricageroute --Jrpost 17 december 2010 18:26 (CET)
Waarom zou je het moeten hernoemen? De pagina gaat toch over ijzer en niet over staal? En zou je het laatste woord uit het vorige stukje even kunnen uitleggen? Ik begrijp er namelijk helemaal niks van. --Wouter15 overleg · (MOD). 17 december 2010 18:28 (CET)
Onze wereld is opgebouwd uit atomen. Er bestaan een heleboel atoomsoorten of elementen. IJzer is zo een element. Echter in de natuur komt ijzer in zuivere vorm niet voor: het heeft zich gebonden aan een ander element zuurstof. Zo een verbinding heeft een naam: ijzeroxide. Voornaamste vindplaats is in de aardkorst en men noemt het dan ijzererts (wist je dat het merendeel van de aardkorst uit ijzererts bestaat en dat de kern van de aarde voornamelijk uit ijzer bestaat?). Wij kennen het ook als 'roest': de bruine laag die zich, na een tijd, vormt bovenop een stuk ongeverfd staal (bijv. een beschadigd deel van de auto). Omdat ijzer als materiaal erg sterk is en goed te gebruiken is in allerlei bouwwerken (gebouwen, bruggen), apparatuur (auto's, wasmachines) en gebruiksvoorwerpen (messen) moet het element zuurstof verwijderd worden uit ijzererts. Het ijzer waarvan het zuurstof verwijderd is, noemt men 'staal' en alle handelingen nodig om dat te doen heet 'fabricageroute': van ijzererts in aardkorst naar uiteindelijk staal. Het bespreken van ijzer in een pagina als deze, zou eigenlijk moeten gaan over het element (de atoomsoort) en niet over het maken van het zuivere metaal ijzer ofwel 'staal' (overigens zijn er een heleboel 'staal-soorten', maar dat zou dan ook worden uitgelegd)--Jrpost 17 december 2010 22:59 (CET)

De dingen hierboven snap ik allemaal niet. Maar, ik wou iets anders zeggen. Als je "IJzer" in de zoekbalk intypt kom je bij "Staal" uit. Maar als je "Ijzer" intypt komt je bij een heel klein artikel uit.

Goed opgemerkt. Heb het aangepast. Gerarddummer 6 april 2012 10:39 (CEST)
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Overleg:Staal&oldid=224339"