Overleden huisdier
Iets naars meegemaakt?
Als je iets moeilijks hebt meegemaakt, vertel het aan iemand die je vertrouwt. Je kan ook altijd appen of bellen met de Kindertelefoon (Nederland) of Awel (België). Je staat er niet alleen voor. |
Overlijden of dood gaan gebeurd helaas ook bij huisdieren en andere het is vaak een heel groot gemis als je huisdier groot of klein, jong of oud overlijd op welke manier dan ook.
Euthanasie bij dieren
De meest van ons moeten er niet aandenken. Afscheid moeten nemen van je lieve en trouwe vriend maar vroeg of laat komt dat wel een keer aan de order helaas. Sommige huisdieren sterven zelf aan een natuurlijke dood, maar soms is deze moeilijk beslissing aan het baasje om deze te nemen voor het beestje is vaak ook niet leuk daarom is belangrijk dat je er bij bent en als je echt niet wild kun je vragen of iemand anders dat wilt die jou huisdier ook vertrouwd.
Bij een euthanasie behandeling bij de dierenarts gaat de dierenarts bij huisdier als allereerst een injectie geven zodat je huisdier in diepe slaap valt door dat er een slaapmiddel in zit het lijkt dan net alsof hij onder narcose gaat voor operatie. Het duurt vaak nog even voordat het dier in slaap valt meestal 10 minuutje dan kun je tijd nemen om afscheid te nemen. Zodra het middel werkt en het dieren heel ver slaapt en buitenbewust zijn is merkt het huisdier niks meer van de euthanasie en gaar de dierenarts het volgende injectie geven om te zorgen dat het hartje er mee gaat stoppen. Enkele minuten van het injecteren stopt het hartje en het diertje is overleden. Deze manier van overlijden heet ook wel inslapen.
De natuurlijk dood
Bij de natuurlijke dood verstaan wij dat het beestje op eens door ouderdom dood in zijn kooi ligt of in zijn mand. Deze vorm van dood is net zo vervelend want je moet afscheid nemen van je beestje.
Wat kan je doen met je overleden huisdier
Het is al heel moeilijk om afscheid te nemen van je huisdier maar na dat je huisdier is overleden zijn nog keuzes die moet gaan maken om het beestje zijn laatste rustplaats.
- Begraven: je mag je huisdier in je eigen tuin begraven. De voorwaarden is wel dat het je eigen grond is zoals zoals de tuin van je koophuis. Je mag je huisdier niet in de openbare grond begraven bij voorbeeld in bossen of parken. Daarnaast moet het diertje in je eigen tuin minimaal 1 meter diep begraven worden en in biologische afbreekbaar materiaal dus niet in plastic zakken. Wil je hem begraven maar heb je geen tuin? Dan kun je voor kiezen om je huisdier maar een dierenbegraafplaats te brengen en hem daar te begraven. Het kost wel geld. Als je huisdier hebt inlaten slapen kan je je dierenarts vragen of je hem wilt begraven in je eigen tuin of hem daar achter laten en hem in een algemene dierenbegraafplaats laten begraven.
- Crematie: er zijn verschillende soorten huisdierencrematoria in Nederland waar jou huisdier gecremeerd kan worden cremeren is het verbranden tot as. Je kunt je huisdier er zelf naar toe brengen of je dierenarts doet het en je kunt het as later ook zelf weer ophalen of ophalen bij de dierenarts. Bij de huisdierencrematoria kunt kiezen uit verschillende soorten crematies groepscrematie en individuele crematie. Bij een groepscrematie wordt he huisdier samen met andere huisdieren verbrand het is wel een nette crematie maar bij een groepscrematie is niet mogelijk om het as terug te krijgen. Bij individuele crematie wordt je huisdier alleen gecremeerd en dan krijg je wel het as terug als dat wilt om het uit te strooien. De kosten ligt aan het gewicht van het huisdier.
- Destructie: Destructie is een algemene afvoermethode van alle overleden dieren en dierlijk rest afval. Via de dierenarts of de gemeente je dier ter destructie aanbieden. Na verzameling worden alle dierlijk resten op grote schaal verbrand en verwerkt van de restmateriaal wordt biobrandstoffen gemaakt. De kosten liggen ook aan gewicht en de grote van jou huisdier.
- Afstaan aan de wetenschap: Je kunt er ook voor kiezen om je huisdier af te staan aan de universiteit van Utrecht. Hij of zij wordt dan gebruikt anatomisch onderwijs aan studenten die dierengeneeskunde studeren en dierenarts willen worden. Momenteel zijn er voor dit onderwijs nog proefdieren voor nodig omdat er weinig mensen kiezen om hun overleden huisdier aan de wetenschap te doneren. Als je hier voor kiest zorg dat er minder proefdieren worden gebruikt in het onderwijs van dierengeneeskunde. Het grootste nadeel is ook dat je huisdier niet meer terug krijgt.
Rouwen om de huisdieren
Als je huisdier is begraven of gecremeerd dan is proces van rouwen begonnen er zijn mensen die het raar vinden dat je gaat rouwen om je huisdier dat zijn vaak mensen die geen huisdieren hebben gehad waardoor ze het niet kunnen voorstellen vaak wordt tijdens het rouwen het verhaal verteld over de regenboogbrug en over de hemel voor die dieren ook wel de eeuwige jachtvelden genoemd. Dit is het verhaal van de regenboogbrug:
De legende verteld ons dat onze huisdieren en elk andere dier waar we van hebben gehouden over regenboogbrug gaat lopen aan de andere kant van de brug bevinden zich heuvels en weide een prachtige landschap waar ze kunnen rennen en spelen en van hun vrijheid genieten. Er wordt ook gezegd dat er voldoende eten en drinken is en zonneschijn. Bovendien verteld ons de legende ook dat alle dieren die ziek of verminkt of zwaar gewond toen ze overlijden, daar hun volle gezondheid weer terug krijgen en super gelukkig zijn. Volgens deze prachtige legende zijn ze heel tevreden op 1 punt na dat ze hun baasje missen die ze aan de andere kant van brug hebben moeten achter laten. Daarom kan het zo zijn dat op 1 dag een van hun opeens stopt met spelen en een blik naar de horizon werpt. Zijn lichaam trilt en begint op gewonde van de groep weg te gaan.Dit is moment dat je vrienden je zien en naar toe komen rennen om gedag te zeggen. Vanaf dit moment zouden we voor eeuwig verbonden weer zíjn.
De ze legende vult ons harten helpt ons begrijpen dat verliezen van ons huisdier dat het dier altijd in ons harten voort leven. Ook al kunnen we nu niet meer genieten van hun warmte van hun lichaam.