Orang-oetans

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Orang-oetans
Pongo pygmaeus

Orangutan.jpg

Ernstig bedreigd
Leefgebied Zuidoost-Azië
Leefomgeving tropisch regenwoud
Behoort tot de Hominidae

Orangutan distribution.png

Portaal Portal.svg Biologie

De Orang Oetan (Pongo pygmaeus), is een van de vier soorten mensapen. Het is een zoogdier en behoort tot de primaten. De Orang oetan is een zeer intelligent dier. Orang Oetan betekent letterlijk in het Indonesisch bosmens.

Kenmerken

Ze hebben lange armen en roodachtig haar. Een mannetje kan rond de 75 kilo wegen, een vrouwtje rond de 37 kg. De Orang-oetan kan 60 jaar oud worden. Het jong blijft 8 jaar lang bij de moeder. Ze kunnen meer dan 30 jaar oud worden, zowel in het wild als in gevangenschap.

Gereedschappen

Orang-oetans behoren tot de intelligentste primaten. Ze gebruiken een verscheidenheid aan ontwikkelde gereedschappen en bouwen elke nacht uitgebreide slaapnesten van takken en gebladerte. Het leervermogen van de apen is uitgebreid bestudeerd. Ze gebruiken gereedschappen gemaakt van takken en bladeren om te krabben, schrapen, vegen, sponsen, slaan, waaieren, haken, uitlepelen, scheppen, wrikken, beitelen, hameren, bedekken en versterken. Er is ook een orang-oetan waargenomen die een groot blad als paraplu gebruikte.

Soorten

Er zijn 6 soorten waarvan er 3 zijn uitgestorven:

  • Pongo pygmaeus
  • Pongo abelii
  • Pongo tapanuliensis
  • Pongo hooijeri
  • Pongo weidenreichi
  • Pongo brevirostris

Voedsel

De Orang oetan eet voornamelijk fruit, honing, bladeren, insecten (vooral mieren) en zelfs eieren van vogels!

Leefgebied

Orang-oetans brengen het grootste deel van hun tijd door in bomen. Vroeger leefde de Orang-oetan in heel Zuidoost-Azië. Maar doordat zijn leefgebied sterk afneemt vind je hem alleen nog op Borneo en Sumatra.

Bedreigde Diersoort

De Orang-oetan is een bedreigde diersoort. Vooral omdat zijn leefgebied sterk afneemt. Zijn leefgebied neemt sterk af vanwege ontbossing. Denk bijvoorbeeld aan houtkap, mijnbouw en bosbranden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Orang-oetans&oldid=774478"