Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg

Nicolás Maduro

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Nicolas Maduro)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Nicolás Maduro in 2016

Nicolás Maduro Moros (Caracas, 23 november 1962) is de huidige president van Venezuela. Maduro is president sinds 2013 en is lid van de Verenigde Socialistische Partij van Venezuela. Sinds 2019 wordt zijn status als president internationaal betwist. Veel andere landen, waaronder de Verenigde Staten, de landen van de Europese Unie en veel Zuid-Amerikaanse landen, beschouwen Juan Guaidó als de echte president van het land. Maduro heeft nog wel steun bij het leger van het land, Rusland, Cuba en China.

Maduro was de opvolger van Hugo Chávez, die in 2013 overleed. Maduro was eerder als minister van Buitenlandse Zaken en voorzitter van het parlement. Onder Maduro daalden de prijzen van aardolie erg. Venezuela is afhankelijk van aardolie. Met de opbrengsten van aardolie werden veel sociale programma's betaald, zoals onderwijs, gezondheidszorg en armoedebestrijding. Door de daling van de olieprijzen steeg de werkloosheid en de armoede in het land. Ook ontstond er een tekort aan medicijnen en voedsel. Maduro beperkte de macht van het parlement om aan de macht te blijven.

In 2019 ontstond er een presidentiële crisis in het land nadat Maduro herkozen werd. De verkiezingen waren geboycot, aangezien ze als oneerlijk gezien werden. Op 23 januari 2019 riep oppositieleider Juan Guaidó zich uit tot de nieuwe president van Venezuela. Hij zou aanblijven tot er nieuwe, eerlijke verkiezingen geweest waren. Guaidó kreeg steun van o.a. de VS, de EU, Canada, Argentinië, Brazilië en Chili. Maduro heeft echter nog steeds steun van China, Rusland en Cuba. De Verenigde Staten hebben sancties aangekondigd tegen Venezuela als Maduro aanblijft. Ook hebben de VS een beloning van 15 miljoen Amerikaanse dollar uitgeloofd voor degene die Maduro oppakt wegens o.a. drugshandel en corruptie.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nicolás_Maduro&oldid=628495"