Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Flag of Ukraine.svg Zoek je informatie over Oekraïne? Neem dan een kijk op Portaal:Oekraïne! Flag of Ukraine.svg
Stem nu op: Automaatrijbewijs, Dyscalculie, Geschiedenis van Frankrijk en Pysanka

Muren van Belfast

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een voorbeeld van de muren

De Muren van Belfast of de Vredesmuren (Engels: Peace Walls) zijn verschillende hekken en muren in de Noord-Ierse hoofdstad Belfast. De muren bevinden zich tussen protestantse en katholieke wijken. De eerste muren werden in 1969 aangelegd na gevechten tussen de twee groepen. Door de muren wilden men nieuwe gevechten voorkomen en voor meer veiligheid zorgen. Het was bedoeld als een tijdelijke oplossing, maar na 1969 werden er steeds meer muren in de hoofdstad gebouwd. Tegenwoordig bestaan ze nog steeds. Er loopt zo'n 21 kilometer muur door Belfast heen.

Hoewel de muren katholieken en protestanten van elkaar moesten scheiden, kon men de muren zonder controle oversteken. Toch deden weinig mensen dit, aangezien men geen contact met de andere groep wilde. Tijdens The Troubles was er een gewelddadig conflict tussen de katholieken en protestanten. Zij vertrouwden elkaar niet en wilden daarom ook geen contact met elkaar. Op de muren werden politieke boodschappen of andere kunstwerken geschilderd. Ook werden er stenen naar de andere kant gegooid. In de avond werden de overgangen vaak afgesloten om gevechten te voorkomen. Na het Goedevrijdagakkoord van 1998 bleven de muren bestaan, hoewel het conflict was opgelost. In 2013 werd besloten om alle muren tegen 2023 te verwijderen. Hierdoor worden steeds meer van deze muren afgebroken.

Overigens was Belfast niet de enige stad met vredesmuren. Wel stonden de meeste muren in deze stad.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Muren_van_Belfast&oldid=719383"