Moby Dick

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Moby Dick is de naam van een grote witte Beluga walvis die in 1966 rond de Nederlandse kust zwom. Het is ook de naam van een boek van Amerikaanse schrijver Herman Melville met dezelfde naam.

Eerste melding

Op 18 mei 1966 belde een binnenschipper in paniek de waterpolitie. Ter hoogte van Nijmegen had hij een wit gevaarte uit het vieze Rijnwater zien opkomen om naar lucht te happen.

Het gevaarte bleek een Beluga-walvis. De bij Canada gevangen walvis was bestemd voor een Engelse dierentuin, maar tijdens een hevige storm was hij ontsnapt uit het bassin van een vrachtschip op open zee. Via de Noordzee belandde hij in de Rijn.

Moby in de Rijn

Waterpolitie, dierenbescherming en een fanatieke Duitse dierentuindirecteur rukten uit om hem te vangen. Tevergeefs. De walvis ontsnapte telkens. Al snel kreeg hij de bijnaam Moby Dick (naar het beroemde boek van Melville). Moby werd een mediaster. Journalisten volgen hem per boot en helikopter. Honderden toeschouwers zaten dagelijks gewapend met camera's langs de oevers van de Rijn.

Moby bleef stroom op- en afwaarts zwemmen, tussen Nederland en Duitsland. Na vier weken bereikte Moby eindelijk Hoek van Holland. Op de oevers begeleid door twee politiewagens verdween hij voorgoed in zee.

Moby's bezoek aan de zwaar vervuilde Rijn had een staartje van belang: de eerste milieupartijen ontstonden.


Met toestemming overgenomen van Anno.nl

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Moby_Dick&oldid=522823"