Mehmet V van het Ottomaanse Rijk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kalief Mehmet V
Mehmed V of Ottoman Empire.jpg
Sultan Mehmet V
Naam voluit Mehmed V Reşâd (Ottomaans: (محمد خامس)
Geboren 2 November 1844
Geboren te Constantinopel, Ottomaanse Rijk (nu Istanboel, Turkije)
Overleden 3 Juli 1918
Overleden te Yıldızpaleis,Constantinopel, Ottomaanse Rijk (nu Istanboel, Turkije)
Gehuwd met Meerdere
Relatie met
Partij
Religie Sunni Islam
Stroming
Functie Commandant van de gelovigen

Bewaarder van de twee heilige moskeeën Khan

Aantreden 27 April 1909
Aftreden 3 Juli 1918
Voorganger Abdulmejid I
Opvolger Mehmed VI Vahideddin
Functie(s)
Kalief

Commandant van de gelovigen Bewaarder van de twee heilige moskeeën Khan

Portaal Portal.svg Politiek


Mehmet V Reşat van het Ottomaanse Rijk.

Mehmet V Reşat of in het Turks محمد خامس (geboren in Istanboel, 2 november 1844 – gestorven in Istanboel, 3 juli 1918) was van 1909 tot 1918 de 35e sultan van het Ottomaanse Rijk. Hij was de opvolger van z'n broer Abdülhamit II van het Ottomaanse Rijk en werd zelf opgevolgd door Mehmet VI. Hij kwam uit het Huis Osman. Mehmet was vijf keer getrouwd.

Leven

Mehmet werd geboren in 1844 als jongere broer van Abdülhamit II en zoon van Abdülcemit I. Die werd tijdens een revolutie in 1909 afgezet en opgevolgd door de Mehmet. Er vonden tijdens de heerschappij van Mehmet drie oorlogen plaats die slecht waren voor het Ottomaanse Rijk. De eerste was de Italiaans-Turkse Oorlog (1912) waarin hij Libië en de Dodekanesos kwijtraakte. De tweede waren de Balkanoorlogen (1912-1914) waarin het Ottomaanse Rijk bijna al z'n Europese bezittingen kwijtraakte. De derde was de Eerste Wereldoorlog (1914-1918) waarin de kant van de Centralen werd gekozen. De jihad werd verklaard aan de geallieerden. Na deze oorlog stortte het rijk in. Mehmet zelf speelde geen grote rol in deze oorlogen. Hij was alleen maar in naam heerser en in werkelijkheid bestuurden de Jonge Turken het Ottomaanse Rijk.

Mehmet overleed in 1918, terwijl zijn rijk instortte en de Centralen de Eerste Wereldoorlog verloren. Hij was toen 73 en zijn broer Mehmet VI volgde hem op.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Mehmet_V_van_het_Ottomaanse_Rijk&oldid=750944"