Megastal

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Megastal voor kippen

Een megastal is een grote stal. In de jaren 50 begon de bouw van grote stallen waar veel landbouwdieren in gehouden konden worden. In de jaren 70 groeide deze stallen naar grotere modellen en werden er steeds meer dieren bij elkaar gehouden.

Anno 2019 spreek je van een megastal wanneer er meer dan 7.500 vleesvarkens of 1.200 fokvarkens, 220.000 vleeskuikens, 120.000 leghennen, 250 melkkoeien, 2.500 vleeskalveren of 1.500 geiten in gehouden worden. Bij het houden van zoveel dieren op elkaar komen gassen vrij die bijdragen aan het broeikaseffect en klimaatverandering. De belangrijkste zijn kooldioxide (CO2), methaan (CH4) en lachgas (N2O). Koeien en schapen produceren methaan als ze voedsel verteren.

Dierenleed

Over de megastal is veel discussie. Een grote groep mensen en organisaties, waaronder bijvoorbeeld Wakker Dier, zijn tegen de megastal. Zij vinden de megastallen dierenleed. Ze zeggen dat dit komt omdat ze vinden dat de dieren alleen maar gebruikt worden om geld aan te verdienen. Daardoor vinden zij de leefomstandigheden van de dieren slecht. Zo zouden de dieren te dicht op elkaar zitten, waardoor er tussen dieren ruzie en irritatie ontstaat. Omdat de stallen stankoverlast kunnen veroorzaken zitten de dieren soms ook in het donker. Vooral varkens hebben het moeilijk in de stallen. Ze krijgen keel en longproblemen van de lucht. In de megastal leven kippen met minimaal 50.000 stuks op elkaar in een stal. Ze kunnen niet naar buiten en als ze zes weken zijn worden ze gevangen, in kratten gedaan en naar het slachthuis gebracht. Koeien werden vroeger ongeveer 20 jaar oud. Tegenwoordig moeten ze zoveel melk geven voor de mensen dat ze maar vieren een half jaar oud worden. Door het vele melken en omdat ze steeds kalfjes moeten krijgen om de melkproductie op gang te houden, zijn ze na 4.5 op en moeten ze naar de slacht. Als een kalfje geboren is moet het meteen weg bij zijn moeder anders drinkt hij de melk op die mensen willen hebben.

Aan de andere kant is er ook een groep mensen (waaronder boeren, eigenaren van de megastallen en hoogleraren dierenwelzijn) die voor de megastal zijn. Zij zeggen dat ze zich aan de regels houden die de overheid heeft opgelegd en dat de megastallen die tegenwoordig gebouwd zijn betere voorzieningen hebben voor het dierenwelzijn dan vroeger. Zij beschouwen dieren als een product, maar zeggen dat ze door de megastallen meer geld kunnen verdienen om dit te investeren in het dierenwelzijn. Omdat er zo veel discussie is zullen er altijd voor- en tegenstanders blijven van de megastal.

Externe links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Megastal&oldid=577063"