Max en Moritz (Wilhelm Busch)

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Max en Moritz
Een jongensverhaal in zeven streken
Busch max 1865 0007 800px.jpg
Informatie
Alternatieve titel Max en Maurits
Schrijver Wilhelm Busch
Illustrator
Vertaler
Taal (origineel) Duits
Land Vlag van Duitsland Duitsland
Genre Kinderliteratuur
Datum Oktober 1865
ISBN
Leeftijdscategorie Uitgeverij
Drukker
Aantal verkocht
Vorig boek
Volgend boek
Bijzonderheden

Online-tekst
Portaal Portaalicoon Literatuur

Max en Moritz - Een jongensverhaal in zeven streken (Duits: Max und Moritz – Eine Bubengeschichte in sieben Streichen) is een verhaal van de Duitse dichter Wilhelm Busch uit 1865. Het kinderboek is een zogeheten beeldverhaal; een verhaal met zowel tekst als plaatjes. Deze plaatjes zijn ook zelf door Busch getekend. Het gehele verhaal is ook geschreven in rijm. In Duitsland is Max en Moritz nog altijd een bekend verhaal en nog steeds groeien veel kinderen op met de streken van de twee figuren. Desondanks zijn het taalgebruik en beschreven objecten erg verouderd voor moderne lezers.

Het verhaal volgt twee kwajongens, genaamd Max en Moritz. Zij maken hun dorp onveilig door de streken die zij uithalen met verschillende dorpsbewoners. Dit leidt tot veel woede bij de bewoners van het dorp. Het verhaal beschrijft de zeven streken die ze uitvoeren, waarvan de laatste slecht afloopt. In het verhaal wordt veel gebruik gemaakt van zwarte humor. Inmiddels zijn er ook modernere, aangepaste versies van het verhaal. Het oorspronkelijke verhaal kan namelijk erg somber en erg gemeen zijn voor kinderen vandaag de dag.

Het boek is verschillende keren vertaald in het Nederlands. In vroege edities werd het boek uitgegeven als Max en Maurits.

Samenvatting

Let op!
Hieronder staat de samenvatting van een verhaal.
Soms is het niet leuk als je al weet hoe het verhaal afloopt!

Max en Moritz zijn twee jongens en wonen in een dorpje. Hier halen ze vaak streken uit die tot veel woede leiden bij de bewoners. Het verhaal beschrijft de volgende zeven streken:

  • De eerste streek halen ze uit bij de weduwe, Frau Bolte. Frau Bolte heeft drie kippen en haan waar ze erg trots op is. Max en Moritz voeren de vier dieren brood met een lijntje eraan. Door dit lijntje zijn de vier dieren aan elkaar vastgeknoopt en fladderen wild in het rond. Uiteindelijk raken ze verstrikt in een boom, waar de vier kinderen stikken. Op dat moment komt Frau Bolte naar buiten die besluit de dieren uit hun leiden te verlossen.
  • De twee streek gebeurt vlak na de eerste streek. Frau Bolte is een tijdje later bekomen van haar verdriet. Ze besluit de vier kippen te gaan braden, terwijl Max en Moritz vanuit het dak door schoorsteen meekijken. Frau Bolte loopt vervolgens naar de kelder om wat zuurkool (Sauberkraut) te halen. Terwijl ze weg is, stelen de twee kwajongens de vier kippen door middel van een hengel door de schoorsteen. Max en Moritz eten vervolgens de kippen op. Als Frau Bolte terug is, denkt zij dat haar hond, Spitz, de kip heeft opgegeten.
De tweede streek
  • De derde streek wordt uitgehaald bij de kleermaker Böck. Böcks huis ligt naast een rivier met een houten bruggetje erover heen. Max en Moritz besluit het bruggetje in te zagen, maar worden gezien door Böck. Als Böck over het bruggetje rent, stort in en belandt Böck in het ijskoude water. Aangezien hij zijn rug heeft verrekt, besluit zijn vrouw dit op te lossen door een gloeiend heet strijkijzer op rug te zetten.
  • De vierde streek wordt uitgehaald bij hun schoolleraar Lämpel. Lämpel is ook orgelspeler in de plaatselijke kerk. Terwijl hij bezig is met spelen, besluiten de twee kwajongens zijn pijp te vullen buskruit. Lämpel gaat terug naar zijn woonkamer en steekt niets vermoedend zijn pijp op. Hierdoor ontploft zijn pijp en wordt zijn woonkamer verwoest. Lämpel zelf is verward en volledig zwart van het ontplofte buskruit.
  • De vijfde streek wordt uitgehaald bij hun oom Fritz. In zijn tuin staat een appelboom, waar veel meikevers op zitten. De twee jongens vangen veel meikevers en leggen dit in het bed van oom Fritz. Oom Fritz stapt niets vermoedend in bed, maar na een tijdje komen de meikevers boven de dekens. Oom Fritz raakt hierdoor volledig in paniek, aangezien hij onder de meikevers zit.
  • De zesde streek wordt uitgehaald bij de plaatselijke bakker. Max en Moritz willen de krakelingen stelen, maar dit gaat mis. Ze vallen in de deegbak, waardoor ze volledig bedekt zijn met deeg. De bakker wil de jongens een lesje leren door hen tot deegmannetje te deken en in de oven te stoppen. Nadat het deeg in brood is veranderd, eten Max en Moritz zich een weg naar buiten. Hierdoor weten ze uit de bakkerij te ontsnappen.
  • De laatste streek wordt uitgehaald bij de boer Mecke. De twee jongens snijden gaten in de graanzakken van de boer, waardoor al het graan op de grond valt als deze opgetild worden. De boer is boos en weet hen te pakken te krijgen. Hij stopt de twee jongens in een zak en brengt ze haar de molen. Hier worden de jongens samen met het graan gemalen tot meel, waardoor de jongens overlijden en aan de eenden worden gevoerd.

In het dorp komt het nieuws aan dat de jongens zijn overleden, maar niemand is echt verdrietig. De dorpsbewoners zijn vooral blij dat de streken eindelijk zijn opgehouden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Max_en_Moritz_(Wilhelm_Busch)&oldid=727464"