Manneken Pis
Manneken Pis is een standbeeldje van 55,5 cm hoog en staat in het centrum van Brussel en is een van de bekendste monumenten in België. Manneken Pis is een symbool voor de stad. Manneke Pis lokt jaarlijks duizenden toeristen. In de winkeltjes rondom de fontein kun je miniatuurversies van Manneke Pis kopen. Het beeldje is te vinden vlak bij de Grote Markt, aan de hoek van de Stoofstraat en de Eikstraat.
Geschiedenis
Manneke pis is ontstaan in 1619. In opdracht van het Brusselse stadsbestuur maakte Hiëronymus Duquesnoy dit originele fonteintje. In feite baseerde hij zich wel op vroegere beeldjes. Want volgens oude bronnen van de 14e eeuw stond er daarvoor al een fonteintje. Vele mensen hebben geprobeerd manneke pis te stelen. Gelukkig liep dit steeds goed af. Totdat het beeldje in 1818 was gebroken. De brokstukken werden teruggevonden. En zo heeft men een kopie van het oorspronkelijke beeldje kunnen maken. Maar er was één verschil: het originele was van steen, en de kopie werd in brons gegoten. Sindsdien wordt het oorspronkelijke beeldje bewaard in het stadsmuseum (Broodhuis) en pronkt een kopie op de hoek van de Stoofstraat in Brussel. Ook de kopie is nog enkele malen gestolen geweest. Dit werd vaak door studenten gedaan.
Er doen ook veel legendes de ronde over Manneke Pis. Zo zou ooit een jongetje tegen de voordeur van het huisje van een heks hebben geplast. Ze was zo kwaad dat ze het jongetje in steen veranderd. Volgens anderen zou hij ooit met zijn plassersstraaltje Brussel gered hebben van een brand. Andere legendes vertellen dan weer dat hij de lont van een bom geblust zou hebben.
Mode
Manneke Pis draagt bijna elke week andere kleren. Dit kleine Brusselse monumentje heeft meer dan 600 verschillende tenuetjes. Bij elke speciale gelegenheid draagt dit plassende kereltje een speciaal kostuum. Dit is al de gewoonte sinds 300 jaar. Sinds 30 jaar heeft manneke pis zelfs een officiële aankleder; Jacques Stroobants. Zijn vrouw maakte zo'n 200 kostuums voor Manneken Pis. Deze kostuums kunnen heel uiteenlopend zijn. Zo heeft het plassende fonteintje een pakje van Elvis Presley, Mickey Mouse, de Kerstman, het Leger, Sinterklaas, Duikpak, brandweer, een regenpakje,... Als een staatshoofd België bezoekt schenkt hij soms traditionele kleren van zijn land op maat van Manneken Pis. Al de kleertjes van Manneke Pis kan je bewonderen in het Broodhuis in Brussel.
Maar dat is niet het enige. Bij erg speciale gelegenheden plast Manneken pis geen water, maar... bier of wijn!
Kopieën
Er staat niet alleen een Manneke Pis in Brussel. Maar ook in Geraardsbergen staat een dergelijk fonteintje. De twee steden maken nog steeds ruzie waar Manneken Pis nu echt ontstaan is. Ook in Broksele (wat naast Brussel ligt) staat een Manneken Pis. Dit werd door Brussel aan hun zustergemeente geschonken omdat de oorsprong van de name 'Brussel' en 'Broksele' hetzelfde is.
Manneke Pis heeft ook een vrouwelijke versie. Het vrouwtje heet Jeanneke pis. Dit zusje van Manneke pis is geplaatst in 1985 met de bedoeling om meer toeristen te lokken. Ook deze ligt in Brussel in de buurt van de Grote Markt.