Luciafeest

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Luciafeest in Zweden, 2007

Het Luciafeest (Zweeds: Sankta Lucia) is een typisch Zweeds lichtfeest dat op 13 december gevierd wordt. Het feest is vernoemd naar de heilige Sint Lucia. Oorspronkelijk werd het enkel in Västergötland gevierd, maar sinds de 20ste eeuw ook in de rest van Zweden en andere landen zoals Noorwegen verspreid.

In Zweden duidt het Luciafeest het begin van de kerstperiode aan. Het Luciafeest lijkt soms veel op het oude midwinterlichtfestival dat lang geleden gevierd werd.

Naast Zweden wordt het Luciafeest ook gevierd in Noorwegen, Denemarken, Finland en IJsland. Ook in Italië en Kroatië wordt de naamdag van Sint Lucia, op een andere manier, gevierd.

Traditie

De traditie in Zweden is dat er vroeg in de morgen meisjes in witte kleding en met kaarsjes op hun hoofd het gezin en hun ouders wekken en eten brengen. Daar worden dan ook speciale Lucialiedjes bij gezongen. Ook is het traditie dat elk dorp jaarlijks een eigen 'Lucia' kiest. Tijdens het Luciafeest worden er vaak lussekatter (gele saffraanbroodjes) gegeten.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Luciafeest&oldid=363430"