Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Lord Byron

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lord Byron in Albanian Dress by Phillips, 1813.jpg

George Gordon Byron, beter bekend als Lord Byron (Londen, 22 januari 1788 – Mesolongi, 19 april 1824) was een Engels dichter en een van de leidende figuren van de romantiek in Engeland. Hij was bevriend met onder anderen Percy Bysshe Shelley en John Keats. Zijn bekendste werk is waarschijnlijk Don Juan, al waren tijdgenoten mogelijk meer gefascineerd door zijn avontuurlijke leven. Lord Byron had een leven vol avontuur, schandalige relaties, uitbundige feesten, diepe schulden, grote luxe en vele reizen door Europa.

Lord Byron maakte vele reizen door Europa en kwam hierdoor in aanraking met veel culturen. In Villa Diodati aan het Meer van Genève las hij op een zomeravond in 1816 allerlei spookverhalen voor uit een Duitse bloemlezing. Daarop daagde hij zijn vrienden uit om zelf een griezelig verhaal te schrijven. Zo ontstond bij Mary Shelley het idee voor haar gothic novel Frankenstein en bij John William Polidoris voor zijn vampierenverhaal The Vampyre.

Lord Byron had zowel relaties met mannen als vrouwen. Hij was bij het publiek even bekend als een hedendaags popidool en ontving van vele vrouwen liefdesbrieven. Lord Byron was daarmee de eerste artiest met een fan-cultuur.

Uiteindelijk stierf Lord Byron toen hij aan de Griekse zijde vocht in de Griekse Onafhankelijkheidsoorlog. Lord Byron wordt in Griekenland nog steeds als nationale held gezien. Zijn dochter Ada Lovelace zou later de eerste computertaal schrijven.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lord_Byron&oldid=692613"