Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Lilian Marijnissen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Marijnissen in 2018

Lilian Marijnissen (Oss, 11 juli 1985) is een Nederlands politica en is lid van de Socialistische Partij (SP). Marijnissen is sinds 23 maart 2017 lid van de Tweede Kamer. Sinds 13 december dat jaar is ze ook fractievoorzitter in de Tweede Kamer en partijleider van de SP. Hiermee is ze de opvolger van Emile Roemer.

Lilian Marijnissen heeft een bekende vader, Jan Marijnissen. Hij was ook Tweede Kamerlid en tot aan 2008 partijleider en fractievoorzitter van de SP. Lilian was al in 1989 voor de Tweede Kamerverkiezingen te zien in een partijspotje samen met haar vader. Ze was toen 4 jaar oud. Toen ze 16 jaar oud was stond ze op de kandidatenlijst voor de gemeenteraadsverkiezingen in Oss van 2002. Door middel van voorkeurstemmen werd ze gekozen, ook al had ze een lage plek op de lijst. Echter, Lilian mocht haar zetel nog niet innemen; gemeenteraadsleden in Nederland moeten minimaal 18 jaar zijn. Op 11 september 2003 werd ze officieel raadslid.

Marijnissen hield zich in Oss bezig met cultuur, jongeren en werkgelegenheid. In 2006 werd ze herkozen voor de gemeenteraad van Oss. Daarnaast studeerde ze politicologie aan de Radboud Universiteit Nijmegen. Uiteindelijk studeerde ze ook Politieke Theorie en Gedrag aan de Universiteit van Amsterdam. Daarna kreeg ze een baan aangeboden bij vakbond Abvakabo FNV.

In 2017 stond Marijnissen derde op de kandidatenlijst voor de SP voor de Tweede Kamerverkiezingen. Dit was genoeg om in de Tweede Kamer te komen en op 23 maart werd ze beëdigt. Op 13 december 2017 werd ze gekozen tot partijleider en fractievoorzitter, nadat Emile Roemer diezelfde dag nog aftrad.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lilian_Marijnissen&oldid=712176"