Help mee! Maak een account of meld je aan.
Stem nu op: Amsterdam

Leopold van het Verenigd Koninkrijk

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leopold van Saksen-Coburg en Gotha.jpg

Prins Leopold George Duncan Albert (Buckingham Palace, Londen, 7 april 1853 - Cannes, Frankrijk, 28 maart 1884), was het achtste kind en vierde zoon van Koningin Victoria van het Verenigd Koninkrijk en Prins Albert van Saksen-Coburg en Gotha.

Leopold had de ziekte hemofilie, waardoor je bloed niet (goed) stolt. Op 28 juni 1853 werd hij gedoopt. Zijn peetouders zijn Koning Georde V van Hanover, Augusta van Sachsen-Weimar-Eisenach, Prinses Mary Adelaide van Cambridge en Ernst van Hohenlohe-Langenburg.

In 1872 begon hij te studeren aan de Christ Church in Oxford. Hij ging er weg in 1876. Daarna ging hij in Europa reizen. In 1880 reisde hij door Canada en de Verenigde Staten met zijn zus Prinses Louise van Saksen-Coburg en Gotha wiens man Gouveneur van Canada was.

Leopold kreeg de titels Hertog van Albany, Earl of Clarence en Baron Arklow op 24 mei 1881.

Leopold werd ook thuis gehouden door zijn moeder en zag een huwelijk als enige optie die zorgde voor onafhankelijkheid. Maar door zijn hemofilie had hij moeite een vrouw te vinden. Uiteindelijk trouwde hij met Helene van Waldeck-Pyrmont, de zus van Koningin Emma van Nederland. Hun huwelijk was op 27 april 1882. Ze kregen twee kinderen:

In februari 1884 ging hij, op dokters bevel, naar Cannes, Frankrijk. Zijn vrouw, op dat moment zwanger, ging niet mee maar zei tegen Leopold wel te gaan omdat het hem goed zou doen. Doordat Leopold daar viel en een wond op zijn knie kreeg, stierf hij. Zijn zoon, die Leopold nooit gekend heeft, volgde hem op als Hertog van Saksen-Coburg en Gotha.

Via zijn zoon is Leopold over-grootvader van Koning Carl XVI Gustaf van Zweden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Leopold_van_het_Verenigd_Koninkrijk&oldid=652930"