Verbeter WikiKids vandaag nog!
Christmas ball icon.pngChristmas tree icon 1.png Wij wensen onze lezers fijne feestdagen. Christmas tree icon 1.pngChristmas bell icon.png
Stem nu opnieuw voor: de Gouden WikiKids Award 2022

Lelieschouw

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lelieschouw
Lelieschouw GD Jern Jente (02).JPG
Lelieschouw GD Jern Jente
Boot informatie
Lengte 6,00 m
Lengte_waterlijn
Breedte 1,80 m (2,30 m inclusief zijzwaarden)
Diepgang 0,35 (zonder zijzwaarden)
Massa ca. 800 kg
Bemanning
Materiaal_romp hout, staal
Materiaal_rondhout hout (7,30 m)
Sw
Rya pn
Status
Tuigage tjottertuig
Zeiloppervlakte 16 m²
Grootzeil
Fok
Genua
Spinnaker
Gennaker
Organisatie Scouting Nederland
Architect
Jaar 1949
Fleur-de-lis-fill.svg
Fleur de Lis
Website
Portaal Portaalicoon Binnen- en zeevaart

De Lelieschouw is een directe afgeleide van de Friese schouw. De zeeverkenners kozen in 1949 voor de Friese schouw als zijnde een traditionele eenheidsboot.

Het idee voor een eenheidsboot voor de zeeverkenners kwam van schipper A.G. Duijff van de Haagsche Waterscouts (H.W.S.).

De eerste toen Lelieschouwen werden gebouwd van hout, maar deze waren kwetsbaar en duur in onderhoud. Men stapte over op stalen Lelieschouwen. Van de originele houten Lelieschouwen zouden de nummers 2, de 6 en de 8 nog bewaard zijn gebleven. De 6 is gebouwd bij Nicolaas de Vries in Sneek en is een varend erfgoed.

De boot biedt plaats aan acht jongens (een bak), waarbij tijdens een het zeilen iedereen zoveel mogelijk aan het werk is. Boot en tuigage zijn zowel geschikt voor de jongste zeeverkenners van 12 jaar als de voor de “bootsman” van de bak (tussen 15 en 17 jaar).

De Lelieschouw heeft een knikspant met vlakke bodem en verschilt weinig met de originele Friese zesmeter schouwen. De tuigage bestaat uit een tjottertuig, met fok en grootzeil – met kromme gaffel (bovenin) en een zogeheten losse broek (onderste hoek van het grootzeil vlak bij de mast) – van totaal 16 vierkante meter. De mastkoker (de houder van de mast) is tegenwoordig ook van staal. Ook het aanhangen van een buitenboordmoter is mogelijk.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Lelieschouw&oldid=752688"