Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Leidseplein

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Leidseplein bij Kerstmis

Het Leidseplein is een plein in het centrum van Amsterdam, Nederland. Het Leidseplein ligt in het zuidwesten van het Grachtengordel- district van Amsterdam, direct ten noordoosten van de Singelgracht. Het ligt aan de kruising van de Weteringschans, de Marnixstraat en de Leidsestraat.

Het Leidseplein is één van de drukste centra voor het nachtleven in Amsterdam. Historisch gezien was het plein het einde van de weg van Leiden, en diende als een parkeerplaats voor opengetrokken verkeer. Vandaag, reist het moderne verkeer door het plein en de zijstraatjes zitten vol met restaurants en nachtclubs. De Stadsschouwburg, een theater, is het meest opmerkelijke architectonische monument op het plein, en het American Hotel ligt er vlakbij.

Etymologie

De naam het Leidseplein heeft mogelijk twee betekenissen;

  • Het plein heet het Leidseplein omdat vroeger hier de weg van Leiden eindigde
  • Het is vernoemd naar de Leidsepoort

Men denkt vooral dat het gaat om de laatste betekenis.

Kerstmis

Het Leidseplein is ook bekend vanwege de schaatsbaan die er elk jaar rond Kerstmis is als het sneeuwt. Het trekt dan veel toeristen en schaatsers aan. Het Leidseplein is ook bij Kerstmis versierd met lichtjes enzovoort.

Panorama

Panorama van het Leidseplein bij nacht. Het gebouw geheel links is de Stadsschouwburg
Panorama van het Leidseplein bij nacht. Het gebouw geheel links is de Stadsschouwburg
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Leidseplein&oldid=689538"