Kroning

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De kroning van koningin Elisabeth II in 1953

Een kroning is een ritueel, waarbij een kroon op het hoofd van een vorst wordt geplaatst (gekroond worden). Het is een belangrijke ceremonie, waarbij de macht van een vorst wordt bevestigd. De vorst bevestigd dan de rechten en plichten die hij heeft in dat land. Soms kan het voorkomen dat een vorst al aan de macht is vóór de kroning, zoals bij het overlijden van de vorige vorst.

Kroningen komen tegenwoordig niet voor iedere monarchie. Zo worden de Nederlandse en Belgische koning niet gekroond. In Nederland wordt de vorst ingehuldigd, terwijl de Belgische koning een eed aflegt voor het parlement. In Europa vinden kroningen tegenwoordig alleen nog in het Verenigd Koninkrijk.

Geschiedenis

Kroningen vonden in Europa alleen plaats bij christelijke koningen. De paus of ander christelijke leider (zoals een aartsbisschop) zette dan de kroon op het hoofd van een koning of keizer. Dit was ook een bevestiging van de kerk om de vorst te steunen. De kerk had toentertijd veel macht. Vooraf vond de zalving plaats, waarbij het lichaam van de vorst werd ingesmeerd met heilige olie. Bij de kroning waren ook de belangrijkste mensen in het land aanwezig, zoals edelen, parlementsleden en hoge geestelijken. Zij konden dan bevestigen dat de koning inderdaad gekroond was en dus echt koning was.

Dit betekende dat kroningen een erg religieus karakter hadden. In de 19e en 20e eeuw verdwenen kroningen en werden vervangen door een inhuldiging. Een inhuldiging heeft hetzelfde doel, maar geen christelijk karakter. Een inhuldiging is seculier (niet-religieus), aangezien er geen christelijk leider is die een kroon op het hoofd plaatst. Tijdens een inhuldiging wordt er dan ook niet gekroond, maar de vorst kan wel een kroon dragen.

Een van de meest bekende kroningen was die van Napoleon Bonaparte tot keizer van Frankrijk. Een keizer werd normaal gesproken gekroond door de paus die ook bij de koning aanwezig was. Net voordat de paus de kroon op Napoleons hoofd wilde zetten, pakte hij de kroon uit de handen van de paus. Hij kroonde vervolgens zichzelf en daarna zijn vrouw. Dit werd gezien als een schandaal. Napoleon deed dit om te laten zien dat er niemand boven hem stond.

In Nederland

In Nederland worden koningen sinds het ontstaan van het koninkrijk ingehuldigd. Dit komt doordat Nederland toentertijd al een scheiding tussen kerk en staat kende. Bij de inhuldiging zijn alle leden van de Staten-Generaal en nog enkele andere belangrijke gasten aanwezig. De koning legt een eed af en de leden van de Staten-Generaal zweren trouw aan hem/haar.

De Nederlandse koning heeft regalia, zoals een kroon. Deze worden dan altijd op een credenstafel gelegd.

In België

In België is zowel geen kroning als inhuldiging, maar een eedaflegging. De koning komt naar het parlement en legt een eed op de grondwet af.

De Belgische koning heeft geen regalia. Hierdoor heeft hij ook geen kroon.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kroning&oldid=814498"