Kikkererwt

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kikkererwt
Cicer arietinum

Chickpea.jpg

Leefgebied Oorspronkelijk uit het Midden-Oosten
Leefomgeving voedingsgewas
Behoort tot de Vlinderbloemenfamilie (Fabaceae)
Portaal Portal.svg Biologie

De kikkererwt, ook wel kekererwt genoemd (Cicer arietinum), is een peulvrucht die veel geteeld wordt in India, Pakistan, Turkije, Australië, Marokko en Iran. Het is een eenjarige plant binnen de vlinderbloemenfamilie. De kikkererwt wordt al meer dan 8000 jaar geteeld, vanuit Anatolië werd het naar het Middellandse Zeegebied en India verspreid. Bekende gerechten die met kikkererwten worden gemaakt, zijn hummus en falafel. Het is ook belangrijk in de Indiase keuken, gebruikt in salades, soepen en stoofschotels, en curry, in chana masala en in andere voedingsproducten die channa (kikkererwten) bevatten. In 2019 was India verantwoordelijk voor 70% van de wereldwijde kikkererwtenproductie. Kikkererwtenzaden bevatten veel eiwitten. Het is een van de vroegst gecultiveerde peulvruchten en er zijn 9500 jaar oude overblijfselen gevonden in het Midden-Oosten. In de Eerste Wereldoorlog werd het ook gebruikt als een soort koffie.

De plant wordt 20-50 cm hoog en heeft kleine, gevederde bladeren aan weerszijden van de stengel. Kikkererwten zijn een soort peulvruchten, waarbij één zaaddoos twee of drie erwten bevat. Het heeft witte bloemen met blauwe, violette of roze aders.

Over de hele wereld worden tientallen soorten kikkererwten gekweekt. Over het algemeen zijn Amerikaanse en Iraanse kikkererwten zoeter dan Indiase kikkererwten. Kermanshah kikkererwten in de maten 8 en 9 worden beschouwd als de hoogste kwaliteit ter wereld.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Kikkererwt&oldid=791357"