Judith Leyster

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Judith Leyster
Self-portrait by Judith Leyster.jpg
Zelfportret van Judith Leyster, 1630
Persoonlijke informatie
Volledige naam Judith Leyster
Bijnaam
Land Vlag van Nederland Nederland
Geboortedatum doop 28 juli 1609
Geboorteplaats Haarlem
Overleden begr. 10 februari 1660
Overleden te Heemstede
Gehuwd met /
relatie
kunstschilder Jan Miense Molenaer (1 juni 1636)
Carrière
Beroep Kunstschilder
Bekend van Vrouwelijke meesterschilder uit de Gouden eeuw
Actief ca. 1629 - 1656
Genre(s) genrestukken en portret, bloemstilleven
Label
Website
https://rkd.nl/explore/artists/49864
Portaal Portaalicoon Kunst & Cultuur

Judith Leyster is geboren in Haarlem, en gedoopt op 28 juli 1609. Ze is overleden in Heemstede en begraven op 10 februari 1660. Judith Leyster was een Nederlandse kunstschilderes en tekenares uit de 17e eeuw die vooral was gespecialiseerd in genrestukken (bloemstilleven, interieur e.d.). Ze was een van de weinige vrouwelijke schilders in de Nederlanden tijdens de Gouden Eeuw. Zij was ook het enige vrouwelijke lid van het Haarlemse schildersgilde St. Lucas.

Levensloop

Ze is een dochter van Jan Willemsz. Leyster (geboren 1568) uit Antwerpen en Trijn Jaspersdr. uit Haarlem. Ze kwam uit een gezin van negen kinderen. Haar vader had een brouwerij, die de Leystar heette. In Ze verhuisde in 1628 naar Vreeland bij Utrecht. Het is mogelijk dat ze daar in contact kwam met de Utrechtse caravaggisten Hendrick Terbrugghen en Gerrit van Honthorst. De familie Leyster verhuisde in september 1629 naar Zaandam. Mogelijk dat Judith toen al naar Haarlem ging, waar zij later zelfstandig als kunstschilder ging werken. Ze was in 1631 getuige bij de doop van een van de kinderen van Frans Hals. Omdat haar werk op dat van Hals lijkt, was hij waarschijnlijk haar leermeester.

Monogram

Haar eerste ondertekende schilderij is uit 1631. Tot aan haar huwlijk gebruikte ze hetzelfde monogram met een ster (soort handtekening). In 1633 werd Judith toegelaten tot het Sint-Lucasgilde. Ze was daarmee een van de slechts twee vrouwen die in de zeventiende eeuw tot het Haarlemse kunstenaarsgilde werden toegelaten.

Ze trouwde in Heemstede met de kunstschilder Jan Miense Molenaer op 1 juni 1636 en samen kregen ze vijf kinderen. Omdat er nauwelijks werk van haar bekend is van na 1636, zal de zorg voor de familie wel groot zijn geweest. Toch wordt Leyster als een betere schilder gezien dan haar echtgenoot. Mogelijk schilderde ze onder zijn naam.

Ruim 400 jaar later werd er In 2009 een bloemstilleven van haar herontdekt. Het was ondertekend met 'Judith.molenaers 1654'. Waarschijnlijk is dit hetzelfde schilderij dat voorkomt in een inventarislijst die vlak na haar overlijden werd opgemaakt. Daarin komt het werk blompotje van Juffr. Molenaer voor. Later is er ook een zelfportret uit circa. 1653 teruggevonden.

In het najaar van 1659 werden Judith en haar man ernstig ziek. Ze overleed enkele maanden later en werd op 10 februari 1660 in Heemstede begraven. Haar man bleef achter met de twee nog levende kinderen en overleed acht jaar later.

Werk

Door dat ze niet zo bekend was, is veel van haar werk in het verleden toegeschreven aan Frans Hals. Vrouwelijke meesterschilders kom je in het verleden zelden tegen. De onderwerpen die ze schilderde gaan over het dagelijks leven. Haar portretten zijn levendig door de licht-schaduw werking. Ook maakte ze de als toen lastig ervaren figuurstukken. Ze gebruikte een losse toets (penseelvoering) die vergelijkbaar is met het veel latere impressionisme. Haar werk valt onder de Noord Europese Barok. Geschat wordt dat ze 48 werken heeft gemaakt.

Galerij

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Judith_Leyster&oldid=879824"