Johan Friso van Oranje-Nassau van Amsberg

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Johan Friso van Oranje-Nassau)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Prins Johan Friso (2008)

Johan Friso Bernhard Christiaan David, Prins van Oranje-Nassau, Graaf van Oranje-Nassau, Jonkheer van Amsberg (Utrecht, 25 september 1968 - Den Haag, 12 augustus 2013) was de tweede zoon van Prinses Beatrix en Prins Claus.

Hij had een oudere broer, Koning Willem-Alexander en een jongere broer, Prins Constantijn.

Nadat Johan Friso zijn VWO-diploma had gehaald, ging hij naar de Amerikaanse Universiteit van Californië - Berkeley om daar Mechanical Engineering (dat is zoiets als mechanisch ontwerpen) te studeren. Hij studeerde verder nog aan de Technische universiteit Delft, de Erasmus Universiteit en een universiteit in Frankrijk, het European Institute of Business Administration. Daarna ging hij in Londen werken.

Op 30 juni 2003 verloofde Johan Friso zich met Mabel Wisse Smit. Op 24 april 2004 trouwden ze in Delft.

Prins Johan Friso en Mabel kregen hun eerste dochter op 26 maart 2005. Ze kreeg de namen Emma Luana Ninette Sophie. Haar roepnaam is Luana. Ze werd geboren in Londen, waar Johan Friso en Mabel woonden.

Op 18 juni 2006 kregen ze een tweede dochter, Joanna Zaria Nicoline Milou, haar roepnaam is Zaria.

Ongeval

Op 17 februari 2012 heeft Johan Friso een skiongeluk gekregen. Hij is toen in Lech (dat is een plaatsje in Oostenrijk) onder een lawine terechtgekomen. Hierdoor werden zijn hersens heel erg beschadigd en is hij in coma geraakt. Tot de zomer van 2013 werd hij verpleegd in een privékliniek in Londen. In de zomer van 2013 werd hij overgebracht naar Paleis Huis ten Bosch.

Overlijden

Op 12 augustus 2013 maakt de Rijksvoorlichtingsdienst (RVD) bekend dat prins Friso was overleden door de hersenschade die hij had opgelopen bij het skiongeluk. Hij werd op 16 augustus 2013 begraven in Lage Vuursche in de gemeente Baarn. Dat laatste meldde de RVD op 13 augustus 2013. Ă

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Johan_Friso_van_Oranje-Nassau_van_Amsberg&oldid=699802"