Japans Keizerlijk zegel

Uit Wikikids
Naar navigatie springenNaar zoeken springen
Het Japans Keizerlijk zegel

Het Japans Keizerlijk zegel is een zegel dat gebruikt wordt door de keizerlijke familie van Japan. Het is tevens een nationaal symbool van het land, naast de vlag van Japan.

Het zegel is een bloem, een zogeheten chrysanthemum. De bloem heeft twee lagen bladeren, elke laag bevat 16 blaadjes, en een hart. Zowel het hart als de blaadjes worden in dezelfde oranje/gele kleur afgebeeld. De lijnen zijn vaak met zwart aangegeven.

Op Japanse officiële documenten, zoals een paspoort, gebruikt men een eenvoudigere versie. Deze bestaat slechts uit een laag van 16 blaadjes in plaats van twee.

Oorspronkelijk mocht alleen de keizer het symbool gebruiken, maar tegenwoordig wordt het ook door de overheid gebruikt. Andere leden van het keizerlijk huis gebruiken een versie waarin de bloem twee lagen van elk 14 blaadjes heeft.

Na de verbanning van keizer Go-Daigo in 1333, gebruikte hij een versie waarin de bloem twee lagen van 17 blaadjes had. Dit deed hij om zich van zijn opvolger te onderscheiden.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Japans_Keizerlijk_zegel&oldid=533080"