Internetgevaren

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Internetgevaren zijn gevaren op het Internet.

Soorten internetgevaren

Phishing

Phishing is een manier waarop criminelen jouw geld kunnen stelen. Je krijgt dan een mail, die van jouw bank lijkt, maar in werkelijkheid gestuurd is door criminelen. Deze mail bevat een link. Deze link leidt niet naar de officiële site van de bank, maar naar een site gebouwd door criminelen. Als je hier inlogt met jouw bankgegevens kan de crimineel deze gebruiken op de échte site van de bank, en al jouw geld naar zijn rekening over laten schrijven.

Hacken

Hacken is binnenkomen in een computer waar je geen toestemming voor hebt. Vaak wordt gebruik gemaakt van programmeertalen om binnen te komen, maar een populairdere vorm zijn DdoS-aanvallen. Hierbij wordt gewerkt met heel veel kleine programmaatjes, die bij een webwinkel lijken op echte bezoekers. Er zijn er dan alleen te veel van, waardoor het systeem het begeeft en de site onbereikbaar wordt. De hacker eist dan geld van het bedrijf, anders wordt de site onbruikbaar gehouden.

Er is ook een vorm van hacken die wel mag: ethisch hacken. Dit betekent dat je computers van een bedrijf of instantie hackt om te bepalen hoe goed de beveiliging van diens internetsysteem is.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Internetgevaren&oldid=780093"