Gökçeada

Uit Wikikids
(Doorverwezen vanaf Imbros)
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Zicht op de heuvels van het eiland

Gökçeada, vroeger Imbros, is een eiland in de Egeïsche Zee, dat bij Turkije hoort. Het eiland is het grootste Egeïsche eiland van Turkije. De meeste andere eilanden behoren namelijk tot Griekenland.

Het eiland ligt voor de zeestraat de Dardanellen en in de buurt van het Turkse eiland Tenedos en het Griekse eiland Limnos. De hoofdplaats van het eiland is Çınarlı. Er leven zo'n 7.475 mensen op het eiland en het is 286,84 km² groot.

Geschiedenis

Gökçeada behoorde in de Griekse oudheid tot de stadstaat Athene. Ze hadden het eiland veroverd in de slag bij Salamis. Zij hadden een kolonie op het eiland opgericht in 450 v.Chr. en wisten deze zes eeuwen lang stand te houden. Ook lange tijd na de Griekse oudheid bleven de Griekse invloeden op het eiland zich baar. Tot aan de Eerste Wereldoorlog was 92% van het eiland Grieks. Vanwege de strategische ligging bleef het eiland in bezit van het Ottomaanse Rijk (tegenwoordig Turkije). De overige eilanden in de Egeïsche Zee werden na de Eerste Wereldoorlog aan Griekenland toegekend. Samen met Tenedos kwam Gökçeada in opstand. Ze wilden zich ook bij Griekenland aansluiten. In 1920 werden de eilanden echter door de Turken tijdens de Grieks-Turkse Oorlog veroverd. Grieks onderwijs werd verboden en veel Grieken moesten het eiland verlaten. Hierdoor kwam er nieuwe immigratie vanuit Turkije opgang. De Griekse dorpen raakten in verval en over de jaren heen vertrokken steeds meer Grieken naar Griekenland. De laatste jaren gaat het weer wat beter en is het aantal Grieken op het eiland gestegen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gökçeada&oldid=688199"