Ietsisme

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het ietsisme is het geloof in "een hogere macht" of "kracht". Deze kracht of macht wordt aangeduid met "iets". Ietsisten geloven dat er "iets is" na de dood en dat de mensen door "iets" gemaakt is. Het is onduidelijk wat of wie dat "iets" is. Ietsisten geloven dus niet in een God of meerdere goden, maar eerder in een bepaalde macht of kracht die de mens gecreëerd heeft. Volgens ietsisten leven wij voor een reden, maar het is onduidelijk wat die reden is. Ook geloven ietsisten vaak in leven na de dood, maar weten niet hoe dit eruit ziet.

Het ietsisme verschilt van het atheïsme, aangezien atheïsten in niets geloven. Het ietsisme verschilt ook van het agnosticisme. Agnocisten vinden namelijk dat de mens niet kan weten of er leven na de dood of een hogere macht is. Ietsisten geloven wel dat er leven na de dood en hogere macht is, maar weten niet hoe dit eruitziet.

In tegenstelling tot religies heeft het ietsisme geen vaste tradities, gebouwen of wetten. Iedere ietsist geeft zijn eigen invulling aan het geloof.

Het ietsisme heeft een eigen logo. Het is een rood vraagteken in een rondje. Uit onderzoek van de Vrije Universiteit Amsterdam uit 2014 bleek dat 27% van de Nederlandse bevolking zichzelf als ietsist ziet.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ietsisme&oldid=802285"