Hollum

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken

Hollum is het grootste dorp op het Friese Waddeneiland Ameland. Het dorp telt 1165 inwoners (in 2012). Hollum ligt helemaal in het westen van Ameland en is ook het meeste westelijke dorp op het eiland.

Hollum is een beschemd dorpsgezicht. Dit betekend dat een aantal gebouwen in Hollum beschermd zijn voor de volgende generaties. Hierdoor mag er niet zomaar iets afgebroken of bijgebouwd worden. Het dorp telt verder 53 rijksmonumenten. Deze gebouwen worden ook beschermd. Hollum heeft een eigen kerk, de Sint-Magnuskerk. Deze kerk bestaat al sinds de 15de eeuw. Een ander bekend gebouw is de vuurtoren Bornrif. Hoewel de toren al jaren was gebouwd, kreeg het pas in de jaren 80 een naam. Molen De Verwachting staat ook in Hollum. Deze molen werd oorspronkelijk ingezet bij het maken van mosterd en meel. Museum Sorgdrager laat de geschiedenis zien van Ameland, dat eeuwenlang afgelegen van de buitenwereld lag. Onder meer de kunst van het eiland en de walvisvaart komen voorbij.

Hollum heeft ook nog een eigen sportvereniging, SC Amelandia. Hier worden voetbal, volleybal, tennis en badminton beoefend.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hollum&oldid=556085"