Nes (Ameland)

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken
Molen De Phenix bestaat sinds 1880.

Nes is een dorp op het eiland Ameland in Friesland. Nes telt ongeveer 1190 inwoners. Vroeger stond het gemeentehuis van Ameland in Nes en was het dus de hoofplaats van het eiland. Tegenwoordig heeft Ballum deze taak overgenomen. Nes is een belangrijke plaats op Ameland, want het bied een veerdienst met het vasteland.

Bezienswaardigheden

De Sint-Clemenskerk voor de brand in 2013. Tegenwoordig wordt de kerk in eer herstelt.

Een deel van Nes is beschermd dorpsgezicht en wordt hierdoor beschermd voor het nageslacht. Nes telt 50 rijksmonumenten. Vaak zijn dit huizen en boerderijen. Nes telt een aantal kerken. In Nes staat de Sint-Clemenskerk. In deze kerk bevindt zich het Gedenkraam in de Sint-Clemenskerk en is gemaakt ter nagedachtenis van Johannes de Jong die het verzet van de kerk tijdens de Tweede Wereldoorlog leidde. Door een brand is de kerk in 2013 verwoest, maar wordt tegenwoordig weer helemaal herbouwd. Een andere kerk is de Hervormde kerk, die sinds 1824 bestaat. In Nes bevindt zich in ook de Klokkentoren van Nes. In Ballum staat een soort gelijke toren. Molen De Phenix is oorspronkelijk gebouwd voor een afgebrande molen en werd gebruikt voor het malen van koren tot meel.

Haven en veerdienst

Nes heeft ook zijn eigen haven. Deze ligt ten zuiden van Nes en kan soms gedeeltelijk droogvallen. Sinds 1932 varen er ook veerboten tussen Nes en Holwerd. Vroeger gebeurde dit vanaf Ballumerbocht. In 1940 werd door de Duitse bezetters besloten ook de veerdiensten allemaal te verplaatsen naar Nes.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Nes_(Ameland)&oldid=556087"