Verbeter WikiKids vandaag nog!

Hollandse roeiboot

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een Hollands bootje

De Hollandse (roei)boot of Boerenbootje is typisch Nederlandse roeiboot. Ze werden vanaf de 17e eeuw door heel Nederland, voornamelijk langs rivieren, gemaakt en gebruikt. Er bestonden ook varianten met een mast en zeil, maar die waren zeldzaam. Vanaf de 18e eeuw begon het bootje zijn vorm langzaam te verliezen, en tegenwoordig bestaat dit type roeiboot niet meer.

De Hollandse bootjes werden vaak gemaakt van eiken- of iepenhout, en later nog wel eens van ijzer. Ze waren meestal tussen de vier en zeven meter lang en hadden een platte bodem. De Hollandse bootjes waren gemiddeld gezien breed, wat zorgde voor een hoge stabiliteit en veel ruimte. Toen rubber een algemeen product werd in Nederland werd er vaak een halve rubberen band voorop aan de boot getimmerd, wat er voor zorgde dat de schade door aanvaringen (botsingen) klein was. Door de vele voordelen was het bootje erg populair als volgboot (boot die achter een grotere boot getrokken word).

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hollandse_roeiboot&oldid=748422"