Historische vrouwen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Woman power embleem

Historische vrouwen zijn de relatief weinig in de geschiedenis voorkomende vrouwen die een belangrijke bijdrage hebben geleverd.

De geschiedenis wordt overheerst door mannen. Er zijn vrouwen die ook graag van een 'herstory' (haar verhaal) willen spreken. Herstory is een term voor geschiedenis geschreven vanuit een feministisch standpunt en met de nadruk op de rol van vrouwen, of verteld vanuit het oogpunt van een vrouw. Het is ontstaan ​​als een wijziging van het woord "history", als onderdeel van een feministische kritiek op de gebruikelijke geschiedschrijving, die naar hun mening traditioneel wordt geschreven als "zijn verhaal", dat wil zeggen vanuit het mannelijke oogpunt.

Je kunt rustig stellen dat vrouwen door de eeuwen heen behoorlijk achtergesteld zijn. Enkele voorbeelden:

  • De rechten voor vrouwen zijn (zeker in Europa en dus ook in Nederland) veel beperkter geweest dan voor mannen. Het vrouwenkiesrecht is daar een voorbeeld van. Nederlandse vrouwen kregen in 1917 passief kiesrecht en in 1919 actief kiesrecht. In 1918 werd Suze Groeneweg voor de SDAP als eerste vrouw in de Tweede Kamer gekozen. Tot die tijd was de politiek een wereld van mannen die het voor het zeggen hadden.
  • Een ander opmerkelijk iets is dat de geneeskundige kennis vooral op mannen gericht is. In de 21e eeuw begint dat inzicht langzaam te veranderen en wordt er meer onderzoek gedaan naar de geneeskundige effecten op het vrouwenlichaam.
  • Ook is het nog tot in de jaren 50 zo dat vrouwen hun baan moesten opzeggen als ze gingen trouwen.
  • In veel geloven waren en zijn vrouwen in het huwelijk ondergeschikt aan hun man. Men geloofde dat vrouwen van nature voorbestemd waren om voornamelijk echtgenotes en moeders te zijn. Er wordt wel eens neerbuigend gezegd dat het aanrecht het enige recht van de vrouw zou zijn.
  • Ook Vrouwelijke kunstenaars zijn vaak in de vergetelheid geraakt of in de schaduw gebleven van ‘de grote meesters’, terwijl ze er wel degelijk waren. Het is zelfs voorgekomen dat een kunstwerk door een vrouw werd gemaakt, maar dat een man met de eer ging strijken.
  • Ook in de sport duurde het best lang voordat vrouwen in aanzien kwamen. Kijk maar naar het vrouwenvoetbal.

Toch hebben vrouwen altijd (meestal in de schaduw van de mannen) veel goede en opmerkelijke dingen gedaan in de geschiedenis. Gelukkig is men in veel landen er nu wel achter dat vrouwen een belangrijk aandeel leveren aan de maatschappij. Eeuwenlang is in feite hun mogelijke toepassen van hun kennis (breincapaciteit) verloren gegaan.

Bij de duurzame ontwikkelingsdoelen van de Verenigde Naties is er een doel die voor gendergelijkheid moet gaan zorgen.

Op Categorie: Historische vrouwen vind je een overzicht van vrouwen die een belangrijk aandeel hebben gehad in de geschiedenis. Zij deden niet onder voor de mannen!

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Historische_vrouwen&oldid=801415"