Hippocrates
Hippocrates van Kos of gewoon Hippocrates was een Griekse arts die ongeveer 2400 jaar geleden leefde in het Oude Griekenland.
Hippocrates staat bekend als de 'Vader van de Westerse Geneeskunde'. Hij had veel goede inzichten op het gebied van medicijnen die vele levens hebben gered. Zo was hij de eerste die natuurlijke oorzaken voor ziekten zag, in plaats van oorzaken als tovenarij of goden. Hij was ook de eerste die iemand een diagnose kon geven op basis van symptomen (ziekte-verschijnselen zoals hoesten of koorts). Bovendien zag Hippocrates dat hygiëne, gezond eten, en frisse lucht belangrijk waren.
Maar om te zeggen dat Hippocrates de eerste was die deze dingen dacht, is niet correct. In India en China werden Hippocrates' bevindingen al honderden jaren eerder door doktoren ontdekt. De Indiërs en Chinezen liepen echt duizend jaar voor op het gebied van geneeskunde.
Hippocrates had ook niet altijd alles goed. Hij dacht dat ziektes ontstonden doordat je lichaamssappen (slijm, bloed, geel gal, en zwart gal) niet in balans waren, maar in werkelijkheid ontstaan ziektes door ontzettend kleine beestjes, bacteriën of virussen.
Hippocrates begon ook zijn eigen artsen-school. Hij hield zijn leerlingen aan strenge regels waar ze bij moesten zweren, de 'Eed van Hippocrates'. Bijzonder is dat vandaag de dag artsen nog steeds een versie van die eed afleggen.