Hippiecultuur

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

De hippiecultuur begon in het midden van de jaren 60 in Amerika en duurde tot halverwege de zeventiger jaren. In Nederland kwam de hippiecultuur in 1967. De jeugdcultuur was vooral bedoeld voor tieners en twens.

Flowerpower

De hippiecultuur werd ook wel Flowerpower genoemd. De hippies verzetten zich tegen de levenswijze van de jaren 50 en ze waren ook tegen de maatschappij waarin geld, spullen en technologie een hoofdrol speelden. Ook waren ze tegen de oorlog honger en armoede op de wereld. De hippies losten het niet op, met geweld maar wilden dingen oplossen door met elkaar te praten. Je kon hippies herkennen aan hun aparte uiterlijk. Ze leefden in groepen en deelden alles met elkaar. De hippies waren voor vrije liefde dus gelijkheid tussen mannen en vrouwen. De leefwijze van de hippie was gericht op vrijheid, spontaniteit, creativiteit en plezier. De hippiecultuur verspreidde zich snel, met hun gekleurde busjes door het hele land. Hippies gebruikten veel drugs want ze dachten dat dat tot wereldvrede zou leiden, maar alcohol gebruikten ze nauwelijks.

Symbolen

Peace-teken

Het peace teken werd ontworpen in 1958 door Gerald Holtom, een Britse ontwerper en kunstenaar. Hij deed dit in opdracht van een campagne voor kernontwapening. Want eerst stond het teken voor demonstraties tegen atoomwapens en kern energie. Het kan ook bedoelt worden als een vredesboom die op zijn kop staat. Het Peace-teken werd ook gebruik als logo van de Nederlandse politieke party de PSP.

Het v-teken

Het v-teken maak je door tegelijkertijd je wijsvinger en middelvinger op te steken. Het v-teken wordt ook wel gebruikt als overwinningsteken.

De v staat voor victorie. Victorie betekent vrede blijheid en zegen.

De kleuren van de hippies

Ze gebruikten de kleuren veel in hun kleding. Alle kleuren staan ergens voor.

  • roze - seks
  • rood - leven
  • oranje - geneeskracht
  • geel - zonlicht
  • groen - natuur
  • turkoois - magie
  • blauw - sereenheid
  • violet - karakter

Van de kleuren is ook een vlag de regenboogvlag die ontstond in Italië. Daar werd de vlag voor het eerst gebruikt bij een vredesoptocht in Italië. De vlag werd ook gebruikt om te protesteren tegen de oorlog in Irak in 2003.

Woodstock

Het Woodstock-festival (15–18 augustus 1969) is een bekend popfestival. Het was een van de belangrijkste festivals voor de hippies. Een hoogtepunt van de hippietijd. Door veel mensen wordt het beschouwd als het belangrijkste muziekfestival ooit. Er traden veel mensen op die nu nog beroemd zijn zoals Jimi Hendrix en Joe Cocker. Op het Woodstock-festival werden 50.000 mensen verwacht maar er kwamen er 400.000. Er waren ook weinig voorzieningen getroffen, zoals bijvoorbeeld een wc, een slaapplaats of een eetkraampje. Veel van de mensen die kwamen hadden geen entree betaald, dus voor de bedenkers leverde het niet zo veel geld op. Maar dankzij de platenverkoop en de inkomsten van de film leverde het alles bij elkaar toch veel op. Ondanks het gebruik van alcohol en drugs was er bijna geen misdaad en geweld op het festival. Er zijn ook maar drie doden gevallen. Een aan een overdoses heroïne, een lag te slapen en werd overreden door een tractor en de derde overleed aan een gesprongen blindedarm. Er zijn ook twee baby's geboren tijdens het festival.

Hippietrail

De hippietrail (Hippie pad) is een route naar India . Veel Tieners en Twens liepen in de jaren 60 t/m de jaren 70 (de hippie tijd) de route. Maar eind jaren 50 werden er ook al busjes op die route gesignaleerd. Maar er gingen pas echt veel mensen reizen toen de Beatles in 1968 naar India reisden, toen gingen pas veel mensen de hippietrail doen. De reizigers kwamen dan langs voormalig Joegoslavië en Griekenland of Bulgarije naar de Turkse stad Istanboel. Dan kwamen ze door de landen Iran, Afghanistan en Pakistan naar India. Als je in India was, kon je naar huis maar je kon ook verder reizen naar Kasjmir Nepal Goa. Soms reisden mensen nog verder naar Zuidoost-Azië of naar Australië. Er waren ook reizigers die omgekeerd reisde. Die reizigers kwamen vooral uit Australië. Er werd met volkswagenbusjes gereisd (de peace busjes). Ook werd er gelift en er werd met de terrein of bus gereisd. Er werd overnacht in goedkope hotels. De Hippies die deze reis maakten waren op zoek naar avontuur en nieuwe indrukken en ervaringen, maar ook naar goedkope drugs. Aan het einde van de 70er jaren kwam er in Iran een revolutie en brak er in Afghanistan een oorlog uit. Daardoor werd het te gevaarlijk om door deze landen te reizen en stopte de hippietrail.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hippiecultuur&oldid=666152"