Herfstverschijnselen

Uit Wikikids
Ga naar: navigatie, zoeken

Weersinvloeden

Weersinvloeden zijn regen, zon, wind, hagel, sneeuw en bliksem. De maan heeft met de weersinvloeden te maken.

Hoe komt het dat er in de herfst meer neerslag is?

Het komt doordat het aan de linker kant van de aarde warm is, dan verdampt het water daar en drijft het naar de andere kant van de aarde.

Hoe ontstaat regen?

De zon is zo warm dat deze het water verdampt en dan is het zo licht dat het lichter dan lucht is. Daardoor gaat het zweven. De wolken zijn zo koud dat het ijs kristallen worden. De zon schijnt niet genoeg om het water te verdampen, maar wel om het regendruppels te laten worden. Dat is te zwaar en dan valt het en dan gaat er 97% naar de zee, 2% gaat naar gletsjers en 1% naar rivieren.

Hoe ontstaat sneeuw?

Net als het vorige verhaal ontstaat de regen in de wolken. Maar nu is het anders want: als de wolken koud genoeg zijn, dan bevriest de regen tijdelijk en zo ontstaat sneeuw.

Hoe werkt het eb en vloed?

De aantrekkingskracht van de maan trekt het water van de oceaan naar zich toe.

Isolatie

Onder isolatie verstaan wij de vacht en de schors van de bomen. De dieren krijgen tijdens de herfst een dikkere vacht haren en andere dieren een dikkere vacht met veren. Bij de bomen vallen de bladeren omdat het kouder wordt en zij hebben een schors om de bomen.

Hoe blijven de dieren warm en droog?

De ijsberen bijvoorbeeld hebben twee lagen vacht; een bovenlaag en een onderlaag. De onderlaag bestaat uit vet, de ijsberen hebben een dikke laag vet op hun huid om warm te blijven en zodat zij niet te nat worden. De bovenlaag is gemaakt van lange haren.

Haren, schors en stof zorgen voor verwarming. Je kunt iets goed warm houden met bijvoorbeeld berenvel.

Zon en schaduw

Bij een zonsverduistering schuift de maan tussen de zon en de aarde, en valt er een schaduw van honderden kilometers over de aarde. Tweeëntwintig september staat de zon recht boven de evenaar. Wolken houden zonnestralen tegen. Naast de lichtschaduw bestaan er ook andere vormen van schaduw. Als je bijvoorbeeld op straat loopt en je een grote schaduw hebt, wil zeggen dat de zon laag staat. Als je een kleine schaduw hebt zegt het dat de zon hoog staat.

Onze zon is nu ongeveer 5 miljard jaar oud is, zal hij nog 7 miljard jaar te gaan hebben.

Op 21 maart staat de zon loodrecht boven de evenaar. Het is over de aarde verdeeld en overal zijn dag en nacht even lang. Voor het zuidelijk halfrond is dit de herfstevening.

Temperatuur

De aarde draait om de zon. Op 21 juni blijft het binnen de poolcirkel dag en nacht licht. Het noordelijke halfrond staat nu meer op de zon gericht dan het zuidelijke halfrond en heeft dus zomer. 21 december helt het zuidelijk halfrond, naar de zon toe en is het daar zomer. Het Noorden is nu juist afgewend van de zon, waardoor de temperatuur omlaag gaat en het dus kouder is dus bij ons.

In de herfst en de winter staat de zon hoger dan in de zomer. Daarom is het dan kouder dan in de lente en zomer, want dan staat de zon meer aan onze kant van de wereld. De aarde draait dus om een scheve as om de zon. Ook daardoor komt het. Het ligt ook hoever je boven de zeespiegel woont, dus daardoor komt het dat als je een berg beklimt dat het kouder is. Als de zon schijnt, wordt de zonnewarmte door de bovenste laag van de aarde geabsorbeerd.

De dieren in de herfst

De dieren trekken naar het zuiden, omdat het in Nederland te koud wordt zoals vogels.

Andere dieren houden een winterslaap, omdat het te koud wordt hier in Nederland, zoals konijnen. Wij zouden geen winterslaap houden, maar bijvoorbeeld dikke kleren aantrekken. Heel misschien op vakantie gaan naar curaçao gaan omdat het daar warm is.

Sommige dieren passen zich aan de herfst aan.

Er zijn dieren die een wintervacht krijgen bijvoorbeeld een koe en een paard. Wij zijn niet zo als dieren, wij krijgen geen wintervacht. Daarom hebben wij een jas en dikke truien nodig. Zo maken wij net als dieren een eigen wintervacht. Wij wonen binnen warm en hebben daar geen warme kleren nodig, alleen voor buiten. Een koe wel en die heeft altijd warme kleren nodig, dus zijn dikke vacht.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Herfstverschijnselen&oldid=185611"