Hamster

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Dwarf hamster.eruanne.png

Hamsters zijn knaagdieren, hij heeft een fluwelen vacht, hij heeft een kort staartje en kraaloogjes. 's Avonds, 's nachts en in de vroege ochtend is hij op zoek naar voedsel en hooi voor een gezellig nest te bouwen. Hamsters zijn erg domme dieren; zet ze in een radje en ze zijn uren zoet. Ze worden niet erg oud - hoogstens 3 jaar en zeer zelden ouder dan 4. ze zijn ook erg geschikt als huisdier.

Chomik europejski.jpg

Hamstersoorten

Er zijn verschillende soorten hamsters. De hamsters die als huisdier worden gehouden zijn de Dwerghamsters en Syrische hamsters. De Dwerghamstersoorten zijn Cambelli Dwerghamster, Chinese Dwerghamsters, Roborovski Dwerghamsters en Russische Dwerghamsters. Syrische hamsters hebben veel verschillende benamingen, maar het gaat eigenlijk maar om 1 soort hamster. Syrische hamsters komen gewoon in veel verschillende kleuren en vachtstructuren voor. De wildkleurige syren worden ook wel goudhamsters genoemd, zwart wit gevlekte syren noemt men dalmatierhamster, langharige of rex-behaarde syren worden teddyhamsters en zwart-witband Syrische hamsters worden pandahamsters genoemd. Toch gaat het allemaal om dezelfde soort: de Syrische hamster. Soms hebben ze een zwarte vlek op hun zij. Dat zit aan bij de kanten dat zijn geurklieren. Als het er een is en hij wordt met de dag groter moet je naar de dierenarts.

Verkoudheid

Een hamster mag niet naar buiten want dan wordt hij verkouden en een hamster mag ook niet in bad want dan raakt hij zijn veiligheidsvelletje die boven zijn huid zit gaat dan kapot en dan kan hij ook sneller ziek worden.

Eten

Een hamster kan absoluut geen chocopasta eten of tomaat want dan voelt hij/zij zich niet lekker. Geef ze maar gewoon hun eigen knaagvoer.

Huisvesting

Een van de redenen dat hamsters populair zijn als huisdier is dat ze niet veel ruimte in beslag nemen. Een dwerghamster kan al leven in een kooi met een oppervlak van 50 bij 30 cm. Een Syrische hamster zal toch iets groter moeten worden gehuisvest, de minimale maten voor de kooi van een Syrische hamster zijn 80 bij 50. Natuurlijk is het ook bij hamsters het best om ze zo ruim mogelijk te huisvesten, hoe groter hoe beter! Hamsters zijn over het algemeen meer renners dan klimmers. Een loopwieltje in de kooi is dus ook echt een must. Het loopwieltje van een dwerghamster moet minimaal 12 cm doorsnede zijn en voor een Syrische hamster minimaal 18 centimeter. Is het kleiner, dan is er een grote kans dat de hamster last van zijn rug zal krijgen. Let er goed op dat je een gesloten radje neemt voor je hamster! In radjes zoals hieronder kan je hamster zich lelijk verwonden en soms zelfs ledematen kwijtraken!

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hamster&oldid=593619"