Hamster

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hamster
Cricetinae

Dwarf hamster.eruanne.png

Niet bedreigd
Leefgebied
Leefomgeving onder de grond, nachtdier
Behoort tot de Knaagdieren
Portaal Portal.svg Biologie

Hamsters zijn knaagdieren, hij heeft een fluwelen vacht, hij heeft een kort staartje en kraaloogjes.

Chomik europejski.jpg

Hamstersoorten

Er zijn verschillende soorten hamsters. De hamsters die als huisdier worden gehouden zijn de:

Syrische hamsters hebben veel verschillende benamingen, maar het gaat eigenlijk maar om 1 soort hamster. Syrische hamsters komen gewoon in veel verschillende kleuren en vachtstructuren voor. De wildkleurige syren worden ook wel goudhamsters genoemd, zwart wit gevlekte syren noemt men dalmatierhamster, langharige of rex-behaarde syren worden teddyhamsters en zwart-witband Syrische hamsters worden pandahamsters genoemd. Toch gaat het allemaal om dezelfde soort: de Syrische hamster. Soms hebben ze een zwarte vlek op hun zij. Dat zit aan bij de kanten dat zijn geurklieren. Hamsters leven liever alleen. Dwerg hamsters behalve de Chinesehamster kunnen met zijn 2e wonen maar dan heb je dubbele grote hok het liefste nog 2,5 keer zo groot en alle spullen moet je 2 keer kopen zodat ze er geen ruzie over krijgen maar het best kan je ze alleen houden. De meeste hamsters worden met een witte vacht geboren en krijgen na 6-8 weken hun kleuren.

Verkoudheid

Een hamster mag niet naar buiten want dan wordt hij verkouden en een hamster mag ook niet in bad want dan raakt hij zijn veiligheidsvelletje die boven zijn huid zit gaat dan kapot en dan kan hij ook sneller ziek worden.

Eten

Hamsters zijn alles eters en hebben dan niet een variatie rijk zaadmix nodig maar ook meelwormen. Ze vinden een stukje ei, paardenbloemen, ongekookte mais korrels ook erg lekker. Hamsters kunnen geen hooi eten want dat kunnen ze niet verteren dus neem geen hooi based dieet.

Huisvesting

Veel mensen denk dat hamster niet veel ruimte nodig hebben maar dat is niet waar, hamsters hebben veel ruimte nodig om hun natuurlijke gedrag te vertonen. Dwerg hamsters hebben een kooi nodig van 70x45 of groter en Syrische hamsters of Goudhamsters hebben 80x50 of groter nodig. Het zijn dieren die in het wild tunnels maken en dit kunnen ze in hun kooi doen als de bedding 10cm of hoger is. Hier voor kan het best een terrarium gebruikt worden. Wanneer je dit niet kan geven aan je hamster kan je het beste er een multi chamber hideout geven dat is een huisje waar 3 of meer kamers in zitten. Hamsters hebben ook knaag speeltjes nodig omdat hun tanden nooit stoppen met groeien. Voor dwerghamsters is een zandbad iets dat je niet mag vergeten, want ze maken vaak te veel natuurlijke vetten aan op de huis en door in het zand te rollen gaat dit weg. Was nooit je hamster in water want hierdoor kan hij ziek worden. Hamsters zijn over het algemeen meer renners dan klimmers. Een loopwieltje in de kooi is dus ook echt een must. Het loopwieltje van een dwerghamster moet minimaal 20 cm doorsnede zijn en voor een Syrische hamster minimaal 28 centimeter. Is het kleiner, dan is er een grote kans dat de hamster last van zijn rug zal krijgen. Let er goed op dat je een gesloten radje neemt voor je hamster. In radjes dat niet helemaal dicht is kan je hamster zich lelijk verwonden en soms zelfs ledematen breken. Veel mensen denken dat het bijten op de tralies een manier is om hun tanden kort te houden maar dit is niet het geval, dit is namelijk een heel groot stress signaal en het kan afgebroken tanden of de tanden schuiven waardoor ze in de wang gaan groeien. Sommige hamster klimmen ook op de tralies dit is ook een stress signaal en kan erg gevaarlijk zijn want hamsters zijn geen goede klimmers en kunnen zomaar los laten. Deze 2 dingen kunnen verholpen worden door het hok groter te maken. Iets toevoegen aan het hok is geen goeie oplossing want dit is dan gebroken vloer ruimte. Het beste is om een terrarium te gebruiken want dat zorgt ervoor dat je genoeg bedding er in kan stoppen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hamster&oldid=799183"