Doorsnede

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een doorsnede is het (denkbeeldige) oppervlak waarlangs een voorwerp is doorgesneden. Als dat oppervlak rechthoekig is kan je het oppervlak berekenen door de lengte en de breedte te vermenigvuldigen, dus lengte x breedte.

Als het oppervlak een cirkel is en we willen dat oppervlak berekenen dan wordt het moeilijker en moeten we eerst de diameter ,de straal of de omtrek van de cirkel weten. (zie ook diameter op Wikikids).

Ook hebben we het getal Pi nodig in de formule. (Een formule is een wiskundige zin waarin we bekende getallen kunnen invullen waarmee we een onbekend getal kunnen berekenen)

Het getal Pi komt uit de wiskunde en staat voor het getal 3,14 met nog oneindig veel getallen achter de 14 (3,1415926535 8979323846 2643383279 5028841971 6939937510 ...enz. enz.)

Zoveel getallen gebruiken we normaal niet in berekeningen met het getal Pi , meestal is 3,14 voldoende.

Het getal Pi heeft ook een symbool en ziet er zo uit: π . Als je dit symbool ziet, betekend dat dus 3,14 met nog al die getallen erachter maar je mag gewoon 3,14 gebruiken.

De formule voor de oppervlakte van een cirkel is:

als je de diameter (d) weet: 1/4 x π x d x d

als je de straal (r) weet (=halve diameter): π x r x r

als je de omtrek weet: omtrek / π = diameter (d). Je weet dan de diameter. Het oppervlak is dan weer 1/4 x π x d x d

d x d mag je ook schrijven als spreek uit: d kwadraat of r x r als (r kwadraat)

Stel dat je de maten zoals diameter in centimeters weet dan is de uitkomst van de formule in vierkante centimeters (cm x cm ) en die schrijf je op als centimeter kwadraat ( cm²)

Een oppervlak schrijf je namelijk altijd in de maten waar je mee hebt gerekend in het kwadraat .Dus in meter kwadraat ( vierkante meter) als je met meters rekent of , millimeter kwadraat ( vierkante millimeter) als je in millimeters rekent enz.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Doorsnede&oldid=613777"