Hôtel des Invalides

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Het Hôtel des Invalides

Het Hôtel des Invalides is een paleis. De volledige naam is Hôtel National des Invalides. Het ligt in het VIIe arrondissement van Parijs. Het is in 1671 opgericht door Lodewijk XIV. Het gebouw dient voor onderdak voor oud soldaten die in dienst waren van het leger. Het was ontworpen door architect Libéral Bruant. Vanaf de brug Pont Alexandre III heb je een prachtig en uniek uitzicht over het paleis. Het gebouw bestaat uit Cathédrale de Saint-Louis-des-Invalides, Dôme des Invalides, Musée de l'Armée, Musée des Plans-Reliefs en Musée de l'Ordre de la Libération.

Ontstaan

Voor dat Lodewijk XIV koning werd was er geen gebouw dat invalide soldaten onderdak bood. Daarom liet hij een het Hôtel des Invalides bouwen. Dit gebeurde in 1671. Het gebouw was ontworpen door architect Libéral Bruant. In 1674 werden de eerste oorlogsveteraan hier ontvangen. In 1677 werd begonnen met de bouw van de Cathédrale de Saint-Louis-des-Invalides. In 1706 werd deze kerk voltooid onder leiding van Jules Hardouin-Mansart. In 1783 werd de kerk door middel van glas opgedeeld in twee stukken.

Leven in Invalides

De binnenkant van de centrale koepel

Het paleis is een soort van kleine stad met eigen regels. In de 17e eeuw was er onderdak voor 40000 militairen. de militairen waren verdeelt in Compagnie(bataljon). Die stonden onder leiding van officieren. De militairen werkten in schoenmakerij, de tapijtwerkerij of de verlichtingskunst. Nu is er een ziekenhuis en het Institution Nationale des Invalides.

Dôme des Invalides

De Dôme des Invalides bestaat uit een koepelkerk. De kerk heeft een vergulde koepel. Het is gebouwd door onder leiding van Jules Hardouin-Mansart. In 1989 werden de koepel met versieringen opnieuw verguld. Daarvoor was 12 goud nodig. Hier liggen ook, naast de tombe van Napoleon Bonaparte, de graven van Henri de La Tour d’Auvergne (Turenne), Sébastien Le Prestre de Vauban, Ferdinand Foch, Hubert Lyautey, de maarschalken Bertrand en Duroc en verwanten van de keizer, zijn zoon Napoleon II, en zijn broers Jérôme en Joseph.

Legermuseum

Vanaf de zuidzijde.

In het Legermuseum, eigenlijk Musée historique de l'Armée, zijn er een heleboel tentoonstellingen te zien:

Renovatie

Eerste deel: september 2003 - juni 2005, sluiting van de westvleugel (wapenrustingen, oude wapens, Eerste Wereldoorlog). Tweede deel: september 2005 - juni 2007, sluiting van de oostvleugel (herinneringen aan Napoleon). Derde deel: 2007-2008, inrichting van de themazalen (artillerie, emblemen, enz.).

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hôtel_des_Invalides&oldid=688564"