Goochelen
Goochelen is mensen iets laten zien of ervaren wat eigenlijk niet kan. Laten we het daar maar op houden, want goochelaars weten het zelf ook niet precies. Ze lijken soms verbaasd over de wonderen die ze zelf teweeg brengen. De beroemde Nederlandse goochelaar Fred Kaps was daar een meester in. Die deed net of hij zijn eigen goocheltrucs niet snapte. Dan is het eigenlijk toveren.
Goochelen of heel officieel de "goochelkunst" heb je in diverse soorten. In het groot, in een theater dus, met een heleboel mensen in de zaal. Maar ook in het klein, aan een tafeltje, met mensen er omheen. Dan wordt er gegoocheld met kaarten of kleine voorwerpen. Dat is misschien nog boeiender dan het grote werk op het toneel. Want dan sta je er met je neus bovenop.
Goochelen is zoals gezegd verdeeld in diverse soorten of "klassen". Dit zijn wel de belangrijkste:
- Illusionisme: het spectaculaire werk op "de Bühne" (vaak gebruikt Duits woord voor toneel). Olifanten, die in het niets verdwijnen. Weesmeisjes die doorgezaagd worden. Of de goochelaar, in dit geval de "illusionist" dus, die zelf over het toneel zweeft. Beroemde illusionisten uit het verleden: Houdini (Amerika), Kalanag (Duitsland). Uit het heden: Siegfried en Roy (Amerika) en onze eigen Hans Klok.
- Salonmagie: de huiskamerversie van het illusionisme. Hier het kleinere werk, met ringen, touw, kaarten, maar nog steeds staand gebracht (liefst in rokkostuum natuurlijk)..
- Close-up, table magic (de goochelkunst bedient zich vaak van Engelse termen), ook micromagie genoemd. De goochelaar zit aan een tafeltje en werkt met kaarten, kleine voorwerpen als balletjes, munten enzovoorts.
- Manipulatie: "vingervlugheid" met kaarten, balletjes, munten. Staand uitgevoerd op het toneel.
- Cartomagie: goochelen met speelkaarten. Waarschijnlijk de meest beoefende tak van de goochelkunst. Iedereen kent toch wel een paar kaartkunstjes, nietwaar? Wordt zowel op het toneel als aan tafel uitgevoerd. Een beroemde vertegenwoordiger van deze klasse is de Nederlander Fred Kaps, die trouwens ook als "illusionist" optrad. Hans Kazàn kun je ook een "cartomagiër" noemen. Een bekende goocheltoer met kaarten is de Vieraastruc..
- Mentalisme: de goochelaar treedt op als geheugenkunstenaar of gedachtenlezer. Als "telepaat", zegt men ook wel. Bij SBS was er een tijdje terug zelfs een hele competitie in.
- Komisch goochelen: Dan doet de goochelaar net, of zijn trucs mislukken. Wie daar heel bedreven in was, was de Engelsman Tommy Cooper. Die ging dood op het toneel, toen hij een hartaanval kreeg. Iedereen dacht, dat het erbij hoorde! Maar niets was minder waar. Het Nederlandse duo Scott the Magician & Muriel werd in 2000 nog wereldkampioen in deze tak van de goochelkunst.
Want er zijn ook wereldkampioenschappen goochelen, die één keer in de drie jaar worden gehouden. Dit jaar (2022) was het weer zover. Toen werden ze van 25 tot 30 juli in Quebec (Canada) georganiseerd. De grand prix (hoofdprijs) werd - zoals tegenwoordig gebruikelijk - gedeeld, zodat zich weer twee personen wereldkampioen goochelen mogen noemen: Laurent Piron (stage magic, België) en Simon Coronel (close-up, USA).
Het volgende wereldkampioenschap goochelen zal van 14 t/m 19 juli 2025 plaatsvinden in Turijn (Italië).