Hans Kazàn

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Goochelaar Hans Kazàn in de rol van quizmaster (1991)

Hans Kazàn is een Nederlandse goochelaar. Hij werd geboren in Den Haag op 25 maart 1953, en heet in werkelijkheid Hans Mulders. Kazàn is zijn artiestennaam (of - wat ook wel gezegd wordt – toneelnaam). Dus niet zijn pseudoniem. Dat is wat anders.

Hans Kazàn raakte op jonge leeftijd in de ban van de goochelkunst, toen hij de beroemde Nederlandse goochelaar Fred Kaps op de televisie had gezien. Meneer Kaps was er als enige goochelaar op aarde in geslaagd om drie maal wereldkampioen goochelen te worden. Een prestatie, die nog niemand hem heeft kunnen nadoen.

Op de goocheldoos die Hans van Sinterklaas had gekregen, raakte hij al gauw uitgekeken. Hij trok de stoute schoenen aan, en stapte in Amsterdam goochelstudio "Triks" binnen. Daar legde meneer Vermeyden juist een goocheltruc aan een klant uit. Meneer Vermeyden was heel belangrijk in de magische wereld, want hij was ook president van de internationale goochelaarsvereniging, de FISM.

"Wat kom je doen Hans?" vroeg meneer Vermeyden. Hans was sprakeloos. "Hoe weet u dat ik Hans heet?" vroeg hij. "Ik denk dat dat komt, omdat meneer Vermeyden kan goochelen Hans," zei de klant, terwijl hij zich omdraaide. "Maar ... dat was Fred Kaps!"

Dat was de entree van Hans Kazàn in de magische wereld. Want je begrijpt wel, dat Hans voortaan niet meer was weg te slaan bij de goochelstudio van meneer Vermeyden! En meneer Vermeyden zag het wel zitten in Hans. Hij gaf hem persoonlijk goochelles en bracht hem de fijne kneepjes – en dat zijn er heel wat! - van het vak bij.

Hans werd zo goed, dat hij aan het wereldkampioenschap goochelen dat in 1973 in Parijs werd gehouden, in de categorie illusionisme mee ging doen. Moet je je voorstellen: een kampioenschap, waaraan 170 goochelaars meedoen en 2000 mensen in de zaal zitten! Meneer Vermeyden stond met het zweet in zijn handen tussen de coulissen te kijken hoe zijn pupil het ervan afbracht. Uit een enorme hoge hoed toverde die twee roze olifanten. Geen echte olifanten natuurlijk, en het is dat de tweede halverwege in de hoed bleef hangen, anders had Hans misschien wel de tweede prijs of zelfs de eerste gewonnen in plaats van de derde prijs die hem nu in die categorie ten deel viel.

Door zijn succes in Parijs werd Hans Kazàn een nationale bekendheid. Vanaf 1976 was hij geregeld op de televisie te zien. Niet alleen als goochelaar, maar ook als quizmaster. Een paar jaar terug had Hans zijn eigen show bij de TROS. Daarin ontving hij aan zijn gezellige goocheltafeltje allerlei beroemdheden uit de showbizz, zoals Rob de Nijs, Piet Paulusma en André Rieux, die zich maar al te graag door de verbluffende kaarttrucs van Hans lieten beetnemen.

De zonen van Hans, Oscar en Renzo, zitten ook in "het vak". Ze vormen samen met Mara het illusionistentrio Magic Unlimited, dat optreedt in binnen- en buitenland.

Daarna kreeg Hans met wat tegenslag te kampen. In 2006 opende hij in Torremolinos in Spanje een eigen theater, het "Magic Palace", waar hij hoge verwachtingen van had. Maar of de Spanjaarden nu niet van goochelen houden, of dat ze liever naar stierenvechten kijken: de zaal was meestal nog niet voor de helft gevuld. Hans ging - zoals dat heet - failliet, dat wil zeggen dat beslag werd gelegd op zijn spaargeld om zijn schulden te kunnen betalen. Gelukkig was hij een tijdje later al weer op televisie te zien bij SBS in het programma "Groeten terug"!

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Hans_Kazàn&oldid=719960"