Gebruiker:Mike1023/Gids voor moderatoren/Artikelen

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

In dit hoofdstuk vind je alle regels en besluiten rondom artikelen. Een deel van deze regels kunnen niet gewijzigd worden i.v.m. auteursrechten of het doel van WikiKids. Andere besluiten staan te discussie.

Encyclopedische waarde (!)

Onderwerpen op WikiKids moeten encyclopedisch van aard zijn. Wat precies encyclopedisch is staat open ter discussie. Vaak moet er per artikelen gekeken worden of dit encyclopedisch is. Zo zullen personages uit bekende games (zoals Mario Bros) wél encyclopedisch zijn, terwijl personages uit minder bekende games niet zo snel encyclopedisch zullen zijn.

Moderatoren bepalen uit eigen inschatting of iets encyclopedisch is. Bij gebrek aan kennis kunnen zij een discussie op de overlegpagina van het artikel starten. Mocht een gebruiker het niet eens zijn met de verwijdering van een artikel, kan deze op de overlegpagina van de desbetreffende moderator een verzoek tot terugplaatsen (met reden) indienen.

In een uiterst geval kan men besluiten om richtlijnen in te stellen. Richtlijnen zijn nodig in grensgevallen in een specifiek onderwerp. Zij kunnen gemaakt worden wanneer hier echt nood aan is (dus als een groot aantal artikelen in dit bereik wordt aangemaakt) met goedkeuring van de Boomhut/Clubhuis. Op WikiKids bestaan de volgende richtlijnen omtrent de mate van encyclopedische waarde:

Besluitvorming

De eerste twee alinea zijn besluitvormingen door het bestuur tijdens de opzetfase van WikiKids. Sindsdien zijn deze besluiten op deze manier uitgevoerd.

Het besluit over richtlijnen (derde alinea) is indirect genomen genomen tijdens een discussie over de encyclopedische waarde van artikelen over influencers. Hiervoor zijn de volgende discussies relevant:

  1. ...

Het besluit over richtlijnen (derde alinea) is officieel vastgesteld in de volgende discussie:

  • ...

Minimale lengte van een artikel (!)

Een artikel moet minstens één verklarende zin hebben. Dit is de minimale standaardlengte voor een artikel. Op deze manier wil WikiKids bewerken zo laagdrempelig mogelijk houden. Een artikel over "Frankrijk" moet dus minimaal de zin "Frankrijk is een land in West-Europa" hebben.

De minimale standaardlengte is anders voor lijsten en artikelen van het jaaroverzicht (bijv. 2002):

  • Een lijst moet een inleidende zin hebben met minimaal drie items op die lijst. Anders is de lijst immers geen lijst.
  • Een jaaroverzichtsartikel moet naast een inleidende zin minimaal drie gebeurtenissen uit dat jaar hebben.
Besluitvorming

De algemene regel (eerste alinea) is een besluitvorming van het bestuur tijdens de opzet bij WikiKids.

De uitzonderingen (tweede alinea) zijn over de jaren zo gegroeid. Zij zijn formeel vastgesteld in de volgende discussie:

  • ...

Verwijderen van een artikel

Alle gebruikers kunnen artikelen op WikiKids ter verwijdering nomineren met het {{weg}}-sjabloon. Bij het sjabloon wordt dan een reden opgegeven {{weg|...}}. Redenen om een artikel te verwijderen zijn:

  • Het artikel bevat onzin, vandalisme of alleen maar desinformatie (niet gedeeltelijk).
  • Duplicaatartikel: Het artikel bestaat al.
  • Kopie van een andere website (zoals Wikipedia) of een boek.
  • Niet encyclopedisch (NE): Het artikel heeft geen encyclopedische waarde.
  • Auteur vraagt dit aan (kan enkel gebeuren met pagina's in eigen naamruimte).
  • Het artikel is geschreven met ChatGTP of soortgelijke AI (zie hier)

Moderatoren zijn de enige die beslissen over het wegsjabloon. Zij hebben twee opties:

  • Het wegsjabloon verwijderen; het artikel blijft dan dus staan.
  • Het artikel verwijderen.

Normale gebruikers kunnen het wegsjabloon niet verwijderen. Zij kunnen een discussie op de overlegpagina van het artikel starten tijdens de nominatie. Mocht het artikel al verwijderd zijn, kan de gebruiker een verzoek tot terugplaatsen indienen (met reden) via de overlegpagina van de moderator.

Besluitvorming
Deze regel (alle alinea's) is een besluitvorming van het bestuur.

Brongebruik (!)

WikiKids heeft er bewust niet voor gekozen om te werken met een bronnen. WikiKids wil het bewerken zo laagdrempel houden. Ook bestaat de meeste toegevoegde informatie uit basale feiten die makkelijk te checken zijn. Wel raadt WikiKids aan op bronnen te vermelden; zeker als er gebruik is gemaakt van meerdere bronnen. Moderatoren en vaste gebruikers hebben de mogelijkheid een gebruiker om bronnen te vragen bij eventuele twijfel.

Bij eventuele omstreden of veelbewogen onderwerpen (zoals het Palestijns-Israëlisch conflict) raadt WikiKids sowieso aan om bronnen te vermelden. Dan moet ook de kwaliteit en eventuele bias van de bron in acht worden genomen. Ook raadt WikiKids aan om je goed in te lezen. Zelfs niet-bedoelde verwoordingen kunnen soms verkeerd worden opgevat. Eventuele aanpassingen kunnen gediscussieerd worden, waarbij het belangrijk is om netjes te blijven.

Besluitvorming
Deze regel (alle alinea's) is een besluitvorming van het bestuur.

Neutraliteit (!)

Artikelen op WikiKids moeten vanuit een neutraal oogpunt geschreven worden. Dit betekent dat de artikelen niet vanuit een bepaalde mening geschreven worden, maar gebaseerd zijn op feiten. Soms kunnen wel de meningen als feit worden vermeldt:

  • Bij artikelen over politici, politieke partijen en stromingen kun je de ideologie en standpunten van die persoonlijk op een feitelijke manier vermelden. Hier kun je mogelijk verwijzen naar een partijprogramma of interview.
  • Bij artikelen over maatschappelijke discussies (zoals euthanasie) kunnen zowel de meningen van voorstanders en tegenstanders vermeldt worden, zolang dit op een feitelijke manier gebeurd. Hierbij wordt geen conclusie getrokken; dit laat je aan de lezer over.

Bij eventuele twijfel aan neutraliteit kan een gebruiker een neutraliteitssjabloon ({{neutraliteit|reden hier plaatsen}}) plaatsen met reden. Op de overlegpagina kan een discussie gestart worden over hoe het artikel te verbeteren. Hierbij kunnen de schrijver, de plaatser en eventuele andere gebruikers betrokken zijn. Zodra het artikel neutraal is bevonden, kan een moderator het neutraliteitssjabloon verwijderen.

Besluitvorming

Het sjabloon neutraliteit is ingesteld in deze discussie:

  • ...

Dit besluit is bedacht en goedgekeurd in de volgende discussie:

  • ...
  • ...

Beveiligen van een artikel

Een moderator kan een artikel tijdelijk beveiligen als:

  • Er een bewerkingsoorlog aan de gang is.
  • Er sprake is van herhaald vandalisme.

De beveiliging moet echter zo kort mogelijk gehouden worden.

Besluitvorming
Deze regel (alle alinea's) is een besluitvorming van het bestuur.

Beginnetjes (!)

Beginnetjes zijn kleine artikelen met een beg-sjabloon ({{beg}} of {{beginnetje}}). Een beginnetje heeft altijd minder dan 10 regels aan tekst. Zodra dit er meer zijn kan het sjabloon verwijderd worden.

Besluitvorming

Deze regel heeft een onduidelijk oorsprong, maar naar waarschijnlijkheid genomen door één moderator pre-2013.

Deze regel is goedgekeurd in de volgende discussie:

  • ...

Werksjabloon (!)

Het werksjabloon biedt de mogelijk aan gebruikers om een artikel voor een langere tijd te bewerken. Voor een werksjabloon geldt een houdbaarheidsdatum. Een werksjabloon kan maximaal twee weken na de laatste bewerking op een artikel blijven staan. Zodra deze houdbaarheidsdatum verstreken is mag een andere gebruiker/moderator het sjabloon verwijderen.

Een werksjabloon betekent niet dat niemand het artikel mag bewerken. Het is een waarschuwing dat iemand met een artikel bezig is. Mochten er echt taalfouten of grove informatieve fouten in staan, mogen deze aangepast worden enkele uren na de gebruikers laatste bewerking. Het staat netter om dit via de overlegpagina aan te geven.

Besluitvorming

Deze regel is over de jaren (met enige wijzigingen) zo gegroeid, waarbij de wijzigingen vaak door één moderator genomen zijn.

Discussie is lopende

Moeilijkheidsgraad (!)

Artikelen moeten op een zo eenvoudig mogelijke manier geschreven worden voor kinderen. Natuurlijk kunnen artikelen (zeker over moeilijke onderwerpen) te moeilijk worden gevonden. In dit geval kan het sjabloon ({{moeilijk}}) worden geplaatst. Zodra een gebruiker het artikel heeft vereenvoudigd, kan dit sjabloon direct verwijderd worden.

Besluitvorming
Deze regel (alle alinea's) is een besluitvorming van het bestuur.
Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gebruiker:Mike1023/Gids_voor_moderatoren/Artikelen&oldid=796167"