Help mee! Maak een account of meld je aan.
Stem nu op: Amsterdam

Gaasperdammertunnel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gaasperdammertunnel

NL-A9.svg
Gaasperdammertunnel 2019 (2).jpg
Informatie
Plaats Amsterdam-Zuidoost
Lengte
Rijstroken 3+2+1+2+3
Start bouw 2015
Ingebruikname 5 juli 2020 (1e fase)
Tol
Portaal Portaalicoon Verkeer & Vervoer

De Gaasperdammertunnel is een landtunnel die in aanleg is. Hij ligt in de A9, in Amsterdam-Zuidoost, tussen de spoorlijn Amsterdam-Utrecht en de kleine rivier de Gaasp. De tunnel, die drie kilometer lang is, wordt tussen 2015 en 2020 aangelegd. Op 5 juli 2020 is de Gaasperdammertunnel officieel geopend. Sinds die datum kan het verkeer richting knooppunt Holendrecht door de tunnel rijden. De tunnel in de richting van knooppunt Diemen wordt in het najaar van 2020 geopend.

De aanleg van de tunnel maakt uit van het megaproject Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA). Als de Gaasperdammertunnel klaar is zal het de langste en breedste landtunnel van Nederland zijn.

Rijstroken

De tunnel krijgt in totaal 11 rijstroken en 5 tunnelbuizen. De buitenste tunnelbuizen, die als parallelrijbanen gaan dienen, krijgen in beide richtingen 3 rijstroken. De twee binnenste buizen, de hoofdrijbanen van de A9, krijgen in beide richtingen 2 rijstroken met vluchtstrook. Eventueel kan er in beide richtingen nog een derde rijstrook worden aangelegd, want daar is ruimte voor gereserveerd. Tot slot bevat de middelste tunnelbuis maar één rijstrook. Deze buis zal als wisselstrook gaan dienen.

Zie ook

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gaasperdammertunnel&oldid=623261"