Gaasperdammertunnel

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Gaasperdammertunnel

NL-A9.svg
Gaasperdammertunnel 2019 (2).jpg
Informatie
Plaats Amsterdam-Zuidoost
Lengte 3.027 meter
Rijstroken 3+2+1+2+3
Start bouw 2016
Ingebruikname 2020
Tol
Portaal Portaalicoon Verkeer & Vervoer

De Gaasperdammertunnel is een landtunnel die in aanleg is. Hij ligt in de A9, in Amsterdam-Zuidoost. De tunnel wordt 3.027 meter lang en wordt tussen 2016 en 2020 aangelegd. De eerste werkzaamheden begonnen op 6 juni 2016.

De aanleg van de tunnel maakt uit van het megaproject Schiphol-Amsterdam-Almere (SAA). Als de Gaasperdammertunnel klaar is zal het de langste en breedste landtunnel van Nederland zijn.

Rijstroken

De tunnel krijgt in totaal 11 rijstroken en 5 tunnelbuizen. De buitenste tunnelbuizen, die als parallelrijbanen gaan dienen, krijgen in beide richtingen 3 rijstroken. De twee binnenste buizen, de hoofdrijbanen van de A9, krijgen in beide richtingen 2 rijstroken met vluchtstrook. Eventueel kan er in beide richtingen nog een derde rijstrook worden aangelegd, want daar is ruimte voor gereserveerd. Tot slot bevat de middelste tunnelbuis maar één rijstrook. Deze buis zal als wisselstrook gaan dienen.

Zie ook

Externe links


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Gaasperdammertunnel&oldid=573967"