Project Schiphol-Amsterdam-Almere

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een nieuwe brug over het Amsterdam-Rijnkanaal is onderdeel van het project Schiphol-Amsterdam-Almere.

Het project Schiphol-Amsterdam-Almere (afgekort SAA) is een groot project in de wegenbouw dat tussen 2012 en 2024 plaats vindt. Het is het grootste wegenbouwproject in Nederland.

Bij dit project worden de rijkswegen A1, A6, A9 en de A10 aangepast. Met de aanpassingen van deze wegen wordt het gebied tussen Schiphol, Amsterdam en Almere (vandaar de naam Schiphol-Amsterdam-Almere) beter bereikbaar.

Met dit project wordt 63 kilometer aan autosnelweg verbeterd. Verder worden er twee (nieuwe) tunnels aangelegd, twee grote bruggen verbeterd, een aquaduct (Aquaduct Vechtzicht) aangelegd, vijf knooppunten aangepast en bijna honderd viaducten aangepast.

Het project

A1

Watergraafsmeer-Diemen

Tussen de knooppunten Watergraafsmeer en Diemen zijn 2x5 rijstroken gepland (inclusief spitsstroken). In eerste instantie werden er spitsstroken Vraagteken2.png aangelegd. Hiervan werd in 2009 het besluit vastgelegd, in 2010 werd begonnen met de verbreding en in 2011 voltooid. De verbreding naar 2x4 rijstroken begon in juli 2013 en was in april 2014 klaar.

Diemen-Muiderberg

De A1 is tussen de knooppunten Diemen en Muiderberg iets verlegd naar het zuiden, zodat het Aquaduct Vechtzicht kon worden aangelegd. Dit aquaduct heeft 2x5 rijstroken en twee wisselbanen Vraagteken2.png, waarmee dit het breedste aquaduct ter wereld is geworden. Er komt een bypass Vraagteken2.png bij het knooppunt Diemen voor het verkeer dat van de A1 naar de A9 wil, en andersom. Hierbij is een nieuwe brug over het Amsterdam-Rijnkanaal aangelegd. Ook worden er 21 viaducten aangepast. De eerste werkzaamheden begonnen in 2013, het project zelf wordt tussen 2014 en 2020 uitgevoerd. Het project is in 2016 afgerond.

A6

De A6 zal ook flink worden aangepakt. Zo wordt de A6 tussen het knooppunt Muiderberg en de Hollandse Brug verbreed van 2x3 naar 2x4 rijstroken, met twee wisselstroken. Er zijn dan zes rijstroken in één rijrichting beschikbaar bij spits. Ook komen er parallelrijbanen tussen het knooppunt Muiderberg en Almere Stad-West, de weg heeft dan 3+2+2+2+3 rijstroken, inclusief een wisselstrook met twee rijbanen.

De aansluiting Almere Stad-West zal worden omgebouwd tot een half turbineknooppunt. De A6 naar Almere Buiten-Oost wordt van 2x2 rijstroken verbreed naar 4x2 rijstroken. Er wordt een nieuwe Hollandse Brug gebouwd, daardoor zal dit één van de breedste bruggen van Nederland worden.

Over de hele A6 worden 35 viaducten aangepast.

De A6 wordt in twee delen aangepakt; tussen knooppunt Muiderberg en Almere-Havendreef wordt de weg tussen 2014 en 2020 aangepakt en tussen Almere-Havendreef en Almere Buiten-Oost moet het project in 2017 beginnen.

A9

Diemen-Holendrecht

De A9 wordt tussen de knooppunten Badhoevedorp en Holendrecht verbreed naar 3+2+1+2+3 rijstroken, met een wisselstrook. In Amsterdam-Zuidoost zal de Gaasperdammertunnel worden aangelegd, deze zal dan drie kilometer lang worden. Er zal een nieuwe bypass worden aangelegd langs het knooppunt Diemen (A1) en er zullen 25 viaducten worden aangepast.

In 2014 begonnen de eerste wegwerkzaamheden, de aanleg zal plaatsvinden tussen 2015 en 2020.

Holendrecht-Badhoevedorp

Tussen de knooppunten Holendrecht en Badhoevedorp zal de A9 worden verbreed naar 2x4 rijstroken. Langs Amstelveen wordt de weg deels verdiept aangelegd, waarbij de weg gedeeltelijk overkapt wordt. De twee tankstations bij Amstelveen zullen beiden iets worden verplaatst; richting Badhoevedorp iets naar het westen en richting Diemen iets richting het oosten. Bij dit traject worden 14 viaducten aangepast.

Deze projecten zullen als laatste van het totale project worden uitgevoerd, namelijk tussen 2020 en 2024-2026.

In Amstelveen was het eerst de bedoeling dat er een tunnel, de Keizer Kareltunnel, zou worden aangelegd. Echter is deze tunnel wettelijk niet noodzakelijk voor het totale project, dus is de tunnel geschrapt in 2013. In plaats hiervan komt er een overkapping bij het Oude Dorp. Hierdoor zal dit gedeelte van het project pas tussen 2020 en 2024-2026 plaatsvinden.

A10

Als eerste gedeelte van het project werd de A10 tussen de knooppunten Amstel en Watergraafsmeer verbreed naar 2x4 rijstroken. Begin 2012 werd hiermee gestart en in april 2014 was dit gedeelte van het project klaar. In vergelijking met de andere fases Vraagteken2.png van het totale project was dit maar een kleine aanpassing. Verder werden er nog 14 viaducten aangepast en werden er een paar aansluitingen en het knooppunt Watergraafsmeer licht aangepast.


Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Project_Schiphol-Amsterdam-Almere&oldid=457860"