Firewall

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Een firewall is een programma dat kwaadaardige verbindingen buitensluit. Firewall is Engels voor brandwand, of vuurmuur. Er zijn 2 soorten firewalls:

  • De firewall in de router
  • De firewall op de computer


Firewall in de router

In je router zit vaak een firewall die verbindingen via poorten regelt. Als er een verbinding wordt gevonden die niet overeenkomt met de regels van de firewall (de toegestane verbindingen), wordt dit geblokkeerd. Alleen goedgekeurde verbindingen komen binnen door bepaalde poorten.

Een hacker kijkt soms of bepaalde poorten openstaan, en kan zo alsnog binnenkomen op je netwerk.


Firewall op de computer

Op iedere computer zit ook een firewall. We nemen als voorbeeld even Windows. Op de computer zit Windows Firewall. Dit is een programma dat hetzelfde doet als de firewall in de router. De verschillen zijn dat je niet via een poort toch binnen kunt komen, en je kunt geavanceerde beveiliging inschakelen. Hiermee kun je beter bepalen wat de regels voor je firewall zijn.


Virusscanner

Ondanks de beveiliging van een firewall, heb je toch nog antivirussoftware nodig. De firewall blokkeert namelijk geen kwaadaardige programma's via toegestane verbinding, zoals je browser.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Firewall&oldid=714980"