Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!

Filmregisseur

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Filmregiseur geeft aanwijzingen

Een filmregiseur is de artistiek of kunstzinnig leider bij het maken van een film.

Een filmregisseur controleert de artistieke en dramatische zaken van een film en visualiseert het scenario (of script). Dat wil zeggen dat hij of zij bepaalt hoe het geschreven verhaal in beeld wordt gebracht (visie). Ook begeleidt hij of zij de filmploeg (crew) en acteurs (cast) bij de vervulling van die visie. De regisseur speelt een sleutelrol bij het kiezen van de castleden (acteurs en actrices), het productieontwerp en alle creatieve zaken van het filmmaken.

Filmregiseur worden

Er zijn veel manieren om filmregisseur te worden. Sommige filmregisseurs zijn begonnen als scenarioschrijver, cineast, producent, filmeditor of acteur/actrice. Andere filmregisseurs hebben een filmacademie gevolgd. De Nederlandse filmacademie zit in Amsterdam.

Regie

De taak van een filmregisseur is om een ​​manier te bedenken om een ​​scenario (verhaal) te vertalen naar een volledig gevormde film, en deze visie vervolgens te realiseren (daadwerkelijk te maken). Om dit te doen, houden hij of zij toezicht op de artistieke en technische onderdelen van filmproductie. Dit houdt in dat de filmploeg zo wordt georganiseerd dat die de visie op de film kunnen verwezenlijken en ze met de acteurs kunnen communiceren. Dit vereist vaardigheden van groepsleiderschap, evenals het vermogen om een ​​enkelvoudige focus te behouden (dat de regiseur bij zijn of haar idee en mening blijft), zelfs in de stressvolle, snelle omgeving van een filmset. Bovendien is het nodig om een ​​artistiek oog te hebben om foto's te kadreren (de beeldhoek en uitsnede van de camera) en nauwkeurige aanwijzingen te geven aan cast en crew, dus uitstekende communicatieve vaardigheden zijn een must. Via een beeldscherm kan de regiseur meekijken met wat de cameraman door zijn zoeker (lens) ziet.

Voorbeeld van een storyboard

Vaak wordt er tevoren een soort stripverhaal gemaakt. Het storyboard. In tekeningen is dan al vastgelegd hoe het beeld voor elke scene er ongeveer moet uit zien.

Omdat de rest van de crew ook een mening heeft, is goed kunnen overleggen ook een must, maar zoals gezegd zal de regiseur uiteindelijk bepalen hoe de opname gemaakt moet worden.

Ook de producent heeft veel zeggenschap. Deze is verantwoordelijk voor de financiën (kosten) van de film en wil natuurlijk ook dat het een goede film wordt, liefst binnen het budget (beschikbare geld). Soms is de filmregiseur ook de producent.

Ook bij de nabewerking van de film (de montage ofwel het aanelkaar plakken van alle losse opnames) door de editor, kijkt en beslist de regiseur mee welke opnames wel en niet worden gebruikt.

Volgens het recht van de Europese Unie wordt de filmregisseur beschouwd als de "auteur" of een van de auteurs van een film.

Lijst van regisseurs

Enkele bekende regisseurs zijn:

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Filmregisseur&oldid=727579"