Help mee! Maak een account en maak WikiKids beter!
Weather-clear.svg Een hele fijne zomervakantie toegewenst! Weather-clear.svg

Feest van de Vlaamse Gemeenschap

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Het Feest van de Vlaamse Gemeenschap is een feestdag die wordt gevierd in Vlaanderen. De feestdag valt op 11 juli. Ambtenaren zijn altijd op deze dag vrij. Het feest van de Vlaamse Gemeenschap bestaat sinds 1973.

Op de feestdag wordt de Guldensporenslag herinnerd van 11 juli 1302. Het leger van Vlaamse steden en gemeenten versloeg toen het Franse leger te paard te Kortrijk. Dit is één van de bekendste gebeurtenissen in de Vlaamse geschiedenis. Het Vlaamse leger in die tijd bestond voor een groot deel uit boeren en ambtenaren. Aangezien door de jaren heen de Vlamingen steeds meer rechten kregen in België, werd ook een feestdag gekozen. Het plan was om de feestdag voor iedereen een vrije dag te maken, wat nog niet is gelukt.

De feestdag wordt in meer dan 200 Vlaamse gemeenten gevierd. Dit gebeurt op verschillende manieren: via een markt, een toespraak, maar ook via optredens. In Vlaanderens grootste stad Antwerpen is vaak een concert te vinden dat helemaal Nederlandstalig is.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Feest_van_de_Vlaamse_Gemeenschap&oldid=687658"