Help mee! Maak een account of meld je aan.
Doe mee aan de SuperSchrijfwedstrijd! Klik hier om je aan te melden.
Stem nu op: Platentektoniek

F-16

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
F-16A MLU Fighting Falcon

Dutch F-16.jpg

Type Multirol-straaljager
Vliegtuig F-16A MLU Fighting Falcon
Afmetingen
Lengte 15,05 m
Breedte 9,45 m
Wapens en inzittenden
Wapens Gatling Gun
Aantal inzittende militairen 1
Inzittende militairen Sergeant

Een F-16 is een gevechtsvliegtuig om het luchtruim beschermen. Het wordt ook gebruikt voor missies. Dit gevechtsvliegtuig is sinds 1979 in productie. De Nederlandse luchtmacht maakt sinds dat jaar de F-16 in gebruik. Alhoewel de vliegtuigen meerdere keren upgrades, verbeteringen, hebben ondergaan is het toestel inmiddels verouderd. De Nederlandse regering heeft besloten dat de F-16 vervangen zal worden door de F-35.

Een bijzonderheid aan dit toestel is dat het slechts één motor heeft en ook maar één bemanningslid heeft. Er zijn tweezits uitvoeringen maar deze toestellen zijn gemaakt voor trainingsdoeleinden. Op die manier kan een leerling piloot vergezeld worden van een instructeur.

Een tweezits F-16

De F-16 kende verschillende versies. Deze versies worden onderscheiden door de toevoeging van een letter aan de naam van het vliegtuig. De originele versie van de F-16 was zodoende de F-16A. De volgende versie werd de F-16C. Tegenwoordig maakt de Nederlandse luchtmacht gebruik van de F-16E. De F-16B, F-16D en de F-16F zijn tweezits modellen.

Accessories-text-editor.svg
Dit artikel is een beginnetje. Je wordt uitgenodigd op bewerk te klikken om dit artikel aan te vullen.

Meer informatie over dit onderwerp vind je hier:
Tekst: WikipediaGoogle
Afbeeldingen: Wikimedia CommonsWikiKids Beeldbank
Clipjes: SchoolTV BeeldbankYouTube

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=F-16&oldid=458684"