Existentialisme

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Jean-Paul Sartre was één van de belangrijkste aanhangers van het existentialisme

Het existentialisme is een 20e-eeuwse filosofische stroming die stelt dat de ervaring van de mens niet te beschrijven is in wetenschappelijke of rationele begrippen.

Jean-Paul Sartre was een belangrijke existentialistische filosoof. Hij geloofde niet in een God en zag religie of het geloof als een manier waarop mensen vrijheid en verantwoordelijkheid vermeden. Volgens hem moesten mensen beseffen dat het leven geen betekenis had en zelf hun zin geven aan het leven.

Binnen het existentialisme wordt er geconcentreerd op de subjectieve ervaring van denken, voelen en handelen. Volgens het existentialisme is iedere persoon een uniek wezen dat verantwoordelijk is voor zijn eigen daden en eigen lot. Het wezen (essentie) van de mens wordt gevormd door de keuzes die men maakt. In het maken van die keuzes, kun je jezelf bepalen. Oftewel: je bepaalt zelf wie je bent door de keuzes die je maakt.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Existentialisme&oldid=801491"