Evacuatie uit Duinkerke

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Geallieerde soldaten wachten op evacuatie op het strand van Duinkerke, eind mei 1940.
Britse troepen verlaten Duinkerke.

De Evacuatie uit Duinkerke (1940), ook wel bekend als Operatie Dynamo, was een belangrijke gebeurtenis tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Op 10 mei 1940 valt het Duitse leger Frankrijk binnen. De Duitsers schoten behoorlijk op en op 20 mei begon het een opmars richting Het Kanaal, waardoor de Britse en Franse legers aan de kust omsingeld werden. 400.000 soldaten zaten hulpeloos op het strand vast en konden geen kant op. Ze konden alleen via zee ontsnappen.

Daarom beval de Britse premier Churchill hen op te halen. Alles wat kon drijven werd richting Duinkerke gestuurd, in totaal ongeveer 900 schepen, plezierjachten, motorboten, enzovoort. De operatie had succes: 218.000 Britten en 120.000 Fransen werden gered en naar Engeland gevaren. Ondertussen verdedigden de andere troepen Duinkerke. Op 4 juni nemen de Duitsers Duinkerke in. Bijna alle geallieerde soldaten zijn al geëvacueerd, maar toch worden er nog 40.000 Fransen en Engelsen gevangengenomen.

Tijdens de evacuatie viel de Duitse luchtmacht het strand en de schepen vaak aan, waardoor er ook soldaten en boten verloren gingen. Ook werden tienduizenden militaire voertuigen, zoals vrachtwagens, motorfietsen en pantservoertuigen, achtergelaten op het strand, omdat er simpelweg geen ruimte was om deze mee te nemen.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Evacuatie_uit_Duinkerke&oldid=418267"