Ergotherapie

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Ergonomisch aangepaste stoel

Iemand krijgt ergotherapie om zo goed mogelijk (weer) de Algemeen Dagelijkse Levensverrichtingen (ADL) te kunnen doen. Hierbij kun je denken aan jezelf aankleden, eten, boodschappen doen, zelfstandig reizen, huishoudelijke taken, hobby's en meer van die gewone dingen.

Als gevolg van bijvoorbeeld een ongeval, een herseninfarct, psychische klachten of een andersoortige handicap of beperking, zal een ergotherapeut (eventueel samen met een fysiotherapeut) zoeken naar oplossingen voor een patiënt / cliënt om de ADL weer te kunnen doen.

Uitgaan van het positieve

Door te kijken naar wat een patiënt / cliënt nog wél kan, is het vaak mogelijk om van daaruit de zelfstandigheid weer op te bouwen. Stel iemand was altijd rechtshandig, maar kan de rechterhand niet meer gebruiken. De patiënt is met de linkerhand misschien niet zo handig, maar dit kan worden opgebouwd door te oefenen. De ergotherapeut zoekt eventueel een hulpmiddel om de handeling te vergemakkelijken. Stel je kunt nog maar één hand gebruiken. Dan is het smeren en snijden van een boterham heel lastig. Door de boterham op een speciaal plankje te leggen zodat de boterham niet weg glijdt, wordt het weer een stuk makkelijker. Maar het kan ook gaan om een (elektrische) rolstoel om zich te kunnen verplaatsen.

Ook huisgenoten en familie (naaste omgeving) worden voorgelicht over de mogelijkheden van de hulpmiddelen, aanvragen van grote hulpmiddelen bij de gemeente (Wet Maatschappelijke Ondersteuning, WMO) en de aanpak van de ADL. Ook de omgang met de patiënt / cliënt zal niet meer hetzelfde zijn (als voorheen) en vraagt om begrip en geduld.

Eventueel moeten er aanpassingen in de woning worden aangebracht zoals een traplift.

Ook wordt er gekeken naar de cognitie (kennis) van de patiënt / cliënt. Eventuele hersenbeschadigingen kunnen het iemand lastig maken. Sommige trainingen en hulpmiddelen kunnen dan helpen, bijvoorbeeld een planbord of gebruik van een speciaal geprogrammeerde computer.

Wat vooral belangrijk is, is dat de patiënt / cliënt weer zelfvertrouwen krijgt en zijn of haar zelfstandigheid kan vergroten en (weer) zo goed mogelijk kan meedraaien in zijn of haar eigen huis en in de maatschappij.

Ergotherapie bij kinderen

Ook kinderen kunnen ergotherapie nodig hebben. Hun motoriek is bijvoorbeeld niet goed ontwikkeld of er zijn andere problemen die de ADL lastig maken. Kinderen hebben een andere aanpak nodig dan volwassenen. Het zal op een meer speelse manier gaan.

Planmatig te werk

Een ergotherapeut kijkt dus naar wat er vooral wél kan en gaat kijken wat er vooral belangrijk is. In overleg met de patiënt / cliënt (en partner) wordt er een behandelingsplan opgesteld. Hierin worden de doelen beschreven waarbij de haalbaarheid natuurlijk van belang is. De tijd die er voor nodig is, hangt van de vorderingen af en de ernst van de beperkingen.

Is er sprake van een slechte conditie of zwakke spieren, dan zal de Fysiotherapeut moeten bijspringen. Of er is een beperking in de spraak. Dan wordt de hulp van een logopedist ingeschakeld.

Doorverwijzing en kosten

Meestal zal de patiënt / cliënt door de behandelend arts of de huisarts worden doorverwezen, maar hij of zij kan ook zelf aankloppen bij een ergotherapeut. De kosten worden (deels) vergoed door de zorgverzekering. Afhankelijk van de aanvullende verzekering kan er extra hulp worden ingeroepen.

Het beroep ergotherapeut

Om ergotherapeut te kunnen worden heb je een HAVO of VWO diploma nodig. Het is een HBO opleiding. Ergotherapeuten werken bijvoorbeeld in een ziekenhuis of een revalidatiecentrum.

Links

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Ergotherapie&oldid=888077"