Enigma

Uit Wikikids
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Met de Enigma kunnen boodschappen gecodeerd worden in andere lettercombinaties dan het origineel. De boodschap kon gecodeerd worden door aan de codewielen te draaien. De codewielen kunnen in 26 verschillende combinaties worden gezet, dit waren namelijk alle hoofdletters uit het alfabet. Voordat een gecodeerd bericht verzonden wordt worden eruit een set van 5 codewielen er 3 uitgekozen. De codewielen worden in de afgesproken positie gezet. Daarna worden de drie codewielen weer teruggezet in hun basispositie. Dan kan de boodschap worden ingetypt. De letters worden een voor een gecodeerd en worden zichtbaar op een schermpje. Deze boodschap kan door de ontvanger die ook in bezit is van een Enigma weer gedecodeerd worden. Mensen die de code van de Enigma niet kenden konden de boodschap niet lezen.

De enigma

De Tweede Wereldoorlog

De Enigma werd vooral in de Tweede Wereldoorlog door de Duitse Wehrmacht gebruikt. De Enigma werd gebruikt om gecodeerde boodschappen over te brengen. Zoals bijvoorbeeld: waar de vijand zich bevond, waar de U-boten zich bevonden, hoeveel munitie ze nog hadden en of dat ze versterking nodig hadden. Het was voor de Duitsers erg belangrijk dat de geallieerden deze informatie niet in handen kregen. De geallieerden wilden heel graag de code kraken, omdat deze informatie ze kon helpen om de Duitsers te verslaan.

U-bootoorlog

Tijdens de u-bootoorlog had de Enigma een belangrijke rol. De u staat voor ‘unterwasser’. Dus eigenlijk betekent het gewoon onderwaterboot. De U-boten werden gebruikt door de duitse marine. Als een U-boot een boot van de Engelsen tegenkwam werd dit doorgegeven met een geheim bericht via de Enigma. De boot die dan het dichtst bij was kreeg de opdracht om het engelse schip tot zinken te brengen. Hierdoor verloren de Engelsen meer boten dan dat ze konden bouwen. Nadat de Engelsen de code hadden gekraakt gingen er bijna geen boten meer van de geallieerden verloren.

Een U-boot
Dit is U-47 van de binnenkant. Hier kun je goed de torpedo’s zien liggen. Waar ze boten mee lieten zinken.
Bletchley Park tijdens de Tweede Wereldoorlog

In Engeland, in het Bletchley park werd project ULTRA gestart. Door een groep mensen werd hard gewerkt om de code te kraken. Het Bletchley park is onderdeel van het Bletchley landgoed in Zuid- Engeland. In het landhuis werd een radiostation gevestigd met de naam station X. De X stond voor het romeinse getal tien. Het was namelijk het tiende ontvangststation. De antennes van het radiostation werden verstopt in een reuze sequoiaboom tegenover het landhuis. Op het hoogtepunt van de oorlogsactiviteiten die in het Bletchley park plaatsvonden telden het landhuis meer dan 7000 personeelsleden. Dit waren codebrekers, militairen en burgerpersoneel, dat hielp bij de ontcijfering van de grote stroom gecodeerde berichten. De verschillende afdelingen werden hutten genoemd. Zo was hut six verantwoordelijk voor het breken van de code. Voor het breken van de code werden de slimste mensen van Engeland bij elkaar gezet. Er waren onder anderen wiskundigen en leden van het Britse schaakteam bij.

De code

De code van de Enigma werd door Alan Turing gekraakt. Hij kwam er achter dat elk bericht van de Duitsers steeds op hetzelfde eindigde. Hij ontdekte dat dit ‘Heil Hitler’ was. Toen hij de code te weten was gekomen liet hij zijn zelfgemaakte machine alle berichten ontcijferen.

Hierdoor kwamen ze steeds meer letters te weten. En wisten ze precies waar bijvoorbeeld de U-boten lagen en wat ze gingen aanvallen of dat hun munitie op was. Ze moesten erg voorzichtig zijn met de informatie die ze kregen, want anders veranderde de Duitsers de code meteen. Ze konden dus ook niet zomaar alles aanvallen, want dan wisten de Duitsers dat er ergens een lek zat. Men schat dat doordat de Enigma gekraakt is de Tweede Wereldoorlog twee jaar korter heeft geduurd en er 15 miljoen levens zijn gered.

De decodeermachine was eigenlijk een soort computer. De kennis die de onderzoekers op hadden gedaan bij het bouwen van de decodeermachine was daarna waardevol bij de ontwikkeling van de eerste computers.

Alan Turing

Alan Turing werd op 23 juni 1912 geboren in Maida Vale. Doordat zijn vader Julius Mathison een overzeese tewerkstelling had groeide hij samen met zijn oudere broer John Turing op in verschillende pleeghuizen. Alan Turing werd toegelaten op de Sherborne school. Dit was een kostschool in het zuiden van Engeland. In 1928 werd hij daar bevriend met Christopher Morcom, waar hij verliefd op werd. Twee jaar later stierf Christopher Mocrom, onverwachts voor Turing, aan rundertuberculose door het drinken van besmette melk. Turing heeft in 1931 wiskunde gestudeerd aan de universiteit van Cambridge. In de Tweede Wereldoorlog werd hij aangenomen op Bletchley park als codekraker. Hij werd aangenomen omdat hij een hele goede wiskundige was ook al sprak hij geen woord Duits. Hier brak hij de code van de Duitsers met zijn zelfgemaakte codeermachine. Hij noemde de machine Christopher, naar zijn overleden vriend Christopher Mocrom. In 1952 stapte Turing naar de politie om een inbraak aan te geven. Zijn negentienjarige minnaar Arnold Murray was medeplichtig. Tijdens het onderzoek gaf Turing aan dat hij een relatie had met Murray. Toen besloot de politie ook Turing op te pakken voor illegale seksuele handelingen. Turing moest kiezen tussen een celstraf of hormooninjecties om zijn homoseksualiteit te genezen. Hij koos voor de hormooninjecties. Doordat Turing homoseksueel was mocht hij zich niet meer ontfermen over de codetheorie. Hierdoor werd hij erg depressief. In 1954 werd Turing dood aangetroffen in zijn huis, nadat hij een hap van een appel had genomen die vergiftigd was met cyanide. De appel werd nooit getest door de politie.

In 2009 bood de britse premier Gorden Brown officieel zijn excuses aan en werd Alan Turing in ere hersteld.

Codetaal in 2018

Encryptie bestaat al heel lang, Julius Caesar gebruikte zelfs al een vorm van encryptie om veilig met zijn veldheren te communiceren. In 2018 wordt ook nog gebruik gemaakt van codetaal. Dit denk ik omdat er nu ook nog landen in oorlog zijn en zij willen ook boodschappen versturen die de vijand niet te weten mag komen. Ook krijg je altijd als je een nieuw gesprek begint bij whatsapp een melding van encryptie.

Nu worden er geheime berichten doorgestuurd via microchips. Deze microchips worden bijvoorbeeld verstopt in een foto, mail of bijvoorbeeld een youtube video. Als de ontvanger weet dat er een microchip in het bericht verstopt zit kan diegene met een speciaal programma de microchip openen en de boodschap lezen.

Jouw eigen berichten worden ook dagelijks versleuteld en verstuurt. Dit wordt encryptie genoemd. Door deze versleuteling kan niet iedereen je berichten of mails lezen. De encryptie van whatsapp werkt zo. Als je bij whatsapp een nieuw gesprek begint krijg je dit in beeld.

Dit betekent dat de berichten die je verstuurt beveiligd je telefoon verlaten en beveiligd aankomen. Voor elke gebruiker zijn er twee sleutels: een openbare sleutel en een privé sleutel. Deze sleutels zijn gekoppeld aan elkaar. Als iemand jouw een berichtje wil sturen wordt het bericht versleuteld met jouw publieke sleutel. Als je het bericht ontvangt zie je allemaal verschillende tekens maar omdat jij de enige bent met de juiste privé sleutel kun jij het bericht ontcijferen. Doordat alleen de ontvanger met de juiste privé sleutel het bericht kan ontcijferen kunnen bijvoorbeeld terroristen en criminelen ongestoord berichten naar elkaar sturen. Daarom willen de Amerikaanse inlichtingendiensten heel graag de code van whatsapp kraken. Maar de code van whatsapp is zo geheim dat de eigenaar van whatsapp Mark Zuckerberg de code niet eens weet.

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Enigma&oldid=568090"