Enfilade

Uit Wikikids
⧼vector-jumptonavigation⧽ ⧼vector-jumptosearch⧽
Een kasteel in Tsjechië met enfilades. De rode lijnen laten de enfilades zien. Je ziet dat de ruimtes door deuren met elkaar verbonden zijn. Deze deuren staan allemaal in één rechte lijn.

Met enfilade wordt een rij kamers bedoeld dit door deuren met elkaar verbonden worden. Deze deuren staan allemaal in één rechte lijn. Hierdoor vormen ze een soort van een gang, maar zonder zijmuren. Enfilades werden vooral in kastelen en huizen van Franse edelen gebruikt in de 18e eeuw. Tijdens de Barok waren enfilades erg populair.

In gebouwen met enfilades worden geen gangen gebruikt. Men moet dus door andere kamers lopen in een kamer te komen die verder weg is. Dit was ook bedoeld om te pronken. Gasten moesten door de kamers heenlopen, waardoor ze de rijkdommen zagen. Hierdoor waren enfilades een stijlsymbool. In onder andere het kasteel van Versailles kun je enfilades vinden.

Enfilades verdwenen in de 19e eeuw. Toen werd de romantiek populair, waarbij men kleinere, knussere ruimtes wilden. De enfilades hoorden hier niet bij, aangezien deze te groot gevonden werden. Kamers werden toen niet meer met deuren aan elkaar verbonden, maar door middel van deuren aan een gang.

Galerij

Afkomstig van Wikikids , de interactieve Nederlandstalige Internet-encyclopedie voor en door kinderen. "https://wikikids.nl/index.php?title=Enfilade&oldid=840184"